Boek
Nederlands

Jules in de dierentuin

+1
Jules in de dierentuin
×
Jules in de dierentuin Jules in de dierentuin

Jules in de dierentuin

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Jules gaat naar de dierentuin en merkt hoe mensen en dieren op elkaar lijken. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Dierentuinen
Titel
Jules in de dierentuin
Auteur
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Zwijsen-Infoboek, 2004
[24] p. : ill.
ISBN
90-5535-204-7

Besprekingen

Wie kent er Jules niet? Het kindmannetje met zijn zeven gestileerde hoofdharen en zijn neus die als een gezwel uit zijn smoel is gegroeid? Dat laatste blijkt echter in de familie te zitten, zo kunnen we zien in dit boekje, waar Jules en zijn familie op uitstap gaan naar de zoo. Die blijkt jammer genoeg even saai als de tekeningen. Wanneer de leeuw zijn bek openspert staat er dat hij heel hard kan gapen. Waarom laat Berebrouckx die leeuw niet brullen, dat lijkt me veel spannender.

De dieren worden nog wel leuk beschreven en getekend, maar het vervelende aan de zaak is dat Jules en zijn zus na elk dier een mens gaan uitzoeken om hem te vergelijken met het net bestudeerde dier. Dat leidt soms tot nogal gekunstelde tekeningen en situaties en maakt het boek vooral erg voorspelbaar. Een boek over de dierentuin mag best wat meer verrassingen in petto hebben. Toch zullen kinderen van dit boek vast en zeker iets opsteken en er plezier aan beleven. Het stimuleert in de eerste plaats de p…Lees verder
Jules is gek op dieren. Een bezoek aan de dierentuin is aan hem besteed! Bij het bekijken van de dieren vallen hem hilarische overeenkomsten op tussen de dieren en hun bezoekers. Kijk die baardige man zit tegelijk te gapen met de leeuw; manen en een open muil! En die moeder met een baby in de buidel bij de kangoeroe enz. Tenslotte hangt zijn zus ondersteboven in de speelhoek. “…precies een aap,” zegt Jules. Goed verzorgde uitgave met vrolijke vlakke illustraties op kleurig glad en stevig papier. Dit vierde boek over Jules in een wat groter formaat leent zich prima om voor te lezen in een groep; men kan er dieren en mensen bij verzinnen en zo een speeleffect creëren. Vanaf 3 jaar.

Jules in de dierentuin

Jules gaat met papa, mama en zus naar de dierentuin. Daar ontdekt hij van elk dier een bepaald kenmerk: dat ijsberen van koude houden, dat flamingo’s op één poot staan, kangoeroes hun baby in een buidel dragen enz. Daarbij valt het hem telkens op dat mensen behoorlijk op dieren kunnen lijken. Puur visueel is dit een heel aantrekkelijk boek: in de gekende Berebrouckx-stijl, met hele mooie kleurcombinaties, en een bijzonder verzorgde uitgave. Het verhaal is op zich leuk voor kleine kleuters: een bezoek aan de zoo is herkenbaar en geliefd, en er wordt op een natuurlijke manier wat informatie over elk van de dieren gegeven. De vergelijking met mensen moet uiteraard voor de grappige noot zorgen: een vrouw in het roze gekleed en op één been staand, of een ober in slipjas. En toch komt die humor niet helemaal tot z’n recht. Volgens mij ligt dit aan de povere taal. Eenvoudige taal en een herhalingsstructuur zijn natuurlijk prima voor deze jonge doelgroep, maar er moet toch een meer spreken…Lees verder

Jules in de dierentuin

Jules gaat samen met zijn ouders en zus naar de dierentuin. Hij ontdekt eerst de leeuwen. Ze gapen met hun grote muil en hebben lange manen. Dan ontdekt Jules een man die op een leeuw lijkt. Heel grappig. Zo ziet hij ook de ijsberen, flamingo's, pinguïns en kangoeroes. Telkens zie je op de pagina ernaast mensen die zich ook zo gedragen of op het dier lijken. Kinderen worden aangespoord om hun omgeving nauwkeuriger te observeren. Het is een extra aanleiding om de woordenschat te verrijken en vooral veel vragen te stellen. De reeks van Jules hoeft niet meer te worden aangeprezen. De inhoud is goed, doordacht, met fijne illustraties.

Over Annemie Berebrouckx

Annemie Berebrouckx (24 juli 1970) is illustrator en auteur van kinderboeken en studeerde in 1991 af aan Sint Lucas Antwerpen in de richting Toegepaste grafiek & illustratie. Ze schrijft en illustreert vooral karton- en prentenboeken, boeken voor eerste lezers en educatieve uitgaven. Berebrouckx hoopt vooral dat haar verhalen kinderen laten genieten, maar hen tegelijkertijd ook sterker en weerbaarder maken.

Berebrouckx is vooral gekend als auteur en illustrator van de boeken over Jules. Haar eerste prentenboek De eend van Jules verscheen in 1998. Ondertussen zijn er al meer dan 55 boeken van Jules verschenen, net als spelletjes, puzzels, doeboeken en poppen. Jules speelt ook de hoofdrol in het taalontwikkelingsprogramma Dag Jules dat in 85 procent van de Vlaamse kleuterscholen gebruikt wordt.

In 2000 kreeg Berebrouckx een Boekenwelp voor De oma van Jules. Het boek prijkt, met 98 andere boeken, op de lijst "Het Mooiste Kinderboek Aller Ti…Lees verder op Wikipedia