Boek
Nederlands

Floddertje

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
Zes verhaaltjes over het meisje Floddertje dat zichzelf en haar hondje Smeerkees elke keer weer vies maakt. Prentvertelling in oblong met grappige tekeningen in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Floddertje
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2022 | Andere uitgaves
138 p. : ill.
ISBN
9789045127453 (hardback)

Besprekingen

Zes verhaaltjes met steeds weer andere belevenissen over het zich voortdurend vuil makende meisje Floddertje en haar onafscheidelijke hondje Smeerkees. Oorspronkelijk zijn deze avontuurtjes uitgegeven als reclame voor een wasmiddel. Humor voert de boventoon, en water en wasmiddel lossen het (grotemensen)probleem wel weer op. Het taalgebruik is wel wat uit de tijd: 'In een oogwenk was het portaal vol schuim'. Veel zinnen beginnen met En, Toen of Maar. De humoristische stijl maakt veel goed. De grappige, gekleurde tekeningen zijn verweven met de tekst, soms aanvullend in een eigen stijl met stereotiepe figuren. Oblong uitgave, groot lettertype, goede bladspiegel. Vanaf ca. 4 jaar.

Floddertje

Floddertje, het meisje dat nooit langer dan een half uur schoon kan blijven, is aan de zesentwintigste druk van haar belevenissen toe. Samen met haar hondje Smeerkees maakt zij overal constant een knoeiboel van, al 35 jaar lang (eerste druk: 1973). Zit zij niet onder de inktvegen, jam of tomatensoep, dan krijgt zij wel een paar potten verf over zich heen. Of zij bewerkt zichzelf en haar vriendjes met een tekenstift. En dan moet er weer geschrobd en geboend worden met veel water en zeep, of nog wat krachtigers. Ook de schoonmaakbeurt loopt wel eens uit de hand. En toch krijgt Floddertje in het laatste van de zes verhaaltjes een erelint van de burgemeester. Als er iemand dreigt te verdrinken, komt het immers goed van pas dat een ondernemend meisje niet terugdeinst voor een duik in een vieze sloot … De smeerpoezerij van Floddertje lijkt wel tijdeloos, net zoals de typische Schmidt-stijl, die alles lekker ondeugend uitvergroot met een flinke klodder overdrijving. Ook de illustraties van F…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties