Boek
Nederlands

De andere kant van de zee

António Lobo Antunes (auteur), Harrie Lemmens (vertaler)

In De andere kant van de zee van António Lobo Antunes denkt een legerofficier op leeftijd in Lissabon terug aan zijn tijd in Angola, vooral aan 1961, toen de zwarte bevolking in opstand kwam, wat het startsein was voor een koloniale oorlog die bijna vijftien jaar zou duren. Ook de dochter van een katoenplanter herinnert zich zoveel jaren later aan de kust van Portugal de gewelddadighed

Titel
De andere kant van de zee
Auteur
António Lobo Antunes
Vertaler
Harrie Lemmens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
A outra margem do mar
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, copyright 2021
415 p.
ISBN
9789026352164 (hardback)

Besprekingen

De sixties in Angola

Antonio Lobo Antunes tekent in deze roman de Portugese kolonialen als onversneden racisten, en diep onzeker. De personages zijn als vanouds ragfijn uitgewerkt.

Er zijn niet veel schrijvers wier boeken op mij zo verslavend werken als die van de inmiddels 78-jarige Portugees Antonio Lobo Antunes. Die verslaving is vooral te danken aan de diepte die de auteur aan zijn personages geeft en het mededogen dat hij weet op te roepen, ondanks hun menselijke tekortkomingen.

Lobo Antunes is een bijzonder subtiel psycholoog. Iemand die ouder wordt bestaat voor hem uit steeds meer lagen: de resten van het onschuldige, beschermd opgevoede kind, die van de verliefde puber die zich met zijn onrust geen raad wist en die van een onstuimige jongere vol plannen.

Maar hij is ook de steeds meer in het leven en de medemensen teleurgestelde rijpere mens. Uiteindelijk zijn wij al die personen tegelijk. In elk van ons woelt dan een koor van stemmen die elkaar voortdurend in de rede vallen en aanvullen. Ook in zijn nieuwe roman, De andere kant van de zee, blijft Lobo Antunes dit mensbeeld trouw.

Net als veel van zijn boeken gaat deze roman over …Lees verder

Met n-woord

De Portugese schrijver António Lobo Antunes schrijft in een kolkende woordenstroom over een woelige periode.

In de jaren 60 was António Lobo Antunes (78) legerarts in Angola. De 27 maanden die hij daar sleet, legden de fundamenten voor zijn schrijverschap en zouden een onuitwisbare stempel drukken op zijn werk. In 1979 stormde de auteur als een wervelwind het literaire wereldje binnen. Sindsdien lopen het Portugese koloniale verleden en de Angolese onafhankelijkheidsoorlog als een rode draad door zijn oeuvre. Neem nu in De andere kant van de zee, zijn op één na jongste roman, waarin drie Portugezen terugblikken op de koloniale oorlog. De personages maken een overvloedig gebruik van het n-woord, want het zijn racisten van het zuiverste water. Hun gedachten, hun herinneringen en hun taalgebruik weerspiegelen de mentaliteit van toen. 'De schrijver tekent het op zoals het was, en hij moet dat natuurlijk doen om aan te geven hóé het was', schrijft Harrie Lemmens in zijn nawoord, 'wat bijvoorbeeld het gebruik van de aanduiding “neger” betekent.' Ee…Lees verder

De sixties in Angola

Lobo Antunes tekent Portugese kolonialen als onversneden racisten, en diep onzeker.

Er zijn niet veel schrijvers wier boeken op mij zo verslavend werken als die van de inmiddels 78-jarige Portugees Antonio Lobo Antunes. Die verslaving is vooral te danken aan de diepte die de auteur aan zijn personages geeft en het mededogen dat hij weet op te roepen, ondanks hun menselijke tekortkomingen.

Lobo Antunes is een bijzonder subtiel psycholoog. Iemand die ouder wordt bestaat voor hem uit steeds meer lagen: de resten van het onschuldige, beschermd opgevoede kind, die van de verliefde puber die zich met zijn onrust geen raad wist en die van een onstuimige jongere vol plannen; maar hij is ook de steeds meer in het leven en de medemensen teleurgestelde rijpere mens. Uiteindelijk zijn wij al die personen tegelijk. In ieder van ons woelt dan een koor van stemmen die elkaar voortdurend in de rede vallen en aanvullen. Ook in zijn nieuwe roman, De andere kant van de zee, blijft Lobo Antunes dit mensbeeld trouw.

Net als veel van Antunes' boeken gaat deze roman over d…Lees verder

Over António Lobo Antunes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

António Lobo Antunes (Lissabon, 1 september 1942) wordt beschouwd als de belangrijkste hedendaagse Portugese schrijver.

Biografie

António Lobo Antunes kreeg een opleiding als psychiater en diende als arts tijdens de koloniale oorlog met Angola. Nadat hij in 1973 naar zijn vaderland terugkeerde, ging hij aan de slag op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Lissabon en werkte hij een tijdlang in Duitsland en België. Zijn oorlogservaringen inspireerden hem tot zijn debuutroman Memória de Elefante (1979), waarin een man diep getraumatiseerd terugkeert uit actieve dienst in Afrika. Door het succes ervan besloot Lobo Antunes van het schrijverschap zijn beroep te maken. Inmiddels publiceerde hij een twintigtal romans (waaronder Dans der verdoemden, Fado Alexandrino, Het handboek van de inquisiteurs en Preek tot de krokodillen), en wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste Europese auteurs van zijn generatie. Naast oorlo…Lees verder op Wikipedia