Boek
Nederlands

Het vrouwtje van Stavoren

Arthur Japin (auteur), Jan Cleijne (illustrator), Peter Smit (bewerker)
+1
Het vrouwtje van Stavoren
×
Het vrouwtje van Stavoren Het vrouwtje van Stavoren
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Frouwkje, ofwel het vrouwtje van Stavoren, denkt dat ze haar geliefde, een matroos, kwijt is. Ze heeft veel verdriet, al haar goud maakt haar ook niet gelukkig. Prentenboekje naar de bekende sage, met sfeervolle kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Het vrouwtje van Stavoren
Auteur
Arthur Japin
Illustrator
Jan Cleijne
Bewerker
Peter Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2018
[32] p. : ill.
ISBN
9789047625162 (hardback)

Besprekingen

In dit deel uit 'Een luxe gouden boekje' schreef de bekende auteur Arthur Japin in opdracht van het Zuiderzeemuseum zijn eigen versie van het verhaal van 'Het vrouwtje van Stavoren'. De oude sage verklaart de ondergang van het eens zo welvarende havenstadje Stavoren. Als straf voor de hebzucht van een rijke koopmansvrouw zou de haven zijn dichtgeslibd. Arthur Japin verweeft dit gegeven in een romantisch liefdesverhaal. We leren het vrouwtje van Stavoren kennen als het jonge meisje Frouwkje dat verliefd wordt op een zeeman. Kort na hun verloving slaat hij overboord. Boos om haar lot stort Frouwkje zich op de handel, waarbij ze alle menselijkheid uit het oog verliest. Net als in de oorspronkelijke sage wordt haar hebzucht bestraft, maar hier leert ze uiteindelijk haar lesje en vindt ze haar verloren geliefde terug. Hij blijkt de zwerver te zijn wiens voorspelling ze eerder in de wind sloeg. Dit sfeervolle verhaal is voorzien van Anton Pieckachtige illustraties en heeft een doelgroep die…Lees verder

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia