Dvd
Frans
Eind 18de eeuw, een schilderes moet zonder medeweten van haar model een portret van haar maken en brengt daartoe enige tijd met haar door; in die periode groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen.
Titel
Portrait de la jeune fille en feu
Regisseur
Céline Sciamma
Acteur
Noémie Merlant Adele Haenel
Taal
Frans
Uitgever
Cinéart, [2020]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2019
Speelduur
116 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051083154284
mooov

Besprekingen

Frans kostuumdrama (2019) van Céline Sciamma (Girlhood) met Adèle Haenel (La fille inconnue) en Noémie Merlant (Le ciel attendra). In 1770 geeft een barones aan schilderes en schildersdochter Marianne opdracht een huwelijksportret van haar dochter Héloïse te maken. Maar Héloïse staat niet te springen om een huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Intussen groeit de aantrekkingskracht tussen hen. Beoordeling IMDb: 8,3. Coen van Zwol (NRC 15-10-’19): ‘gepassioneerd kostuumdrama over een bij voorbaat gedoemde lesbische liefde’ (4 sterren). Bor Beekman (Volkskrant 16-10-’19): 'overrompelende ode aan een grote liefde die slechts van korte duur mag zijn (…) doorbreekt de status quo met secuur ingepaste taferelen die óók schilderachtig ogen, maar toch nooit pronken in de musea. Dat omdat ze simpelweg niet werden vastgelegd in de eeuwen waarin de schilderkunst weliswaar piekte, maar vrouwelijke kunstenaars weinig vrij waren’ (5 sterren). Ronald Rovers (Trouw 17-10-’19)…Lees verder

Over Céline Sciamma

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Céline Sciamma (Pontoise, 12 november 1978) is een Frans filmregisseuse en scenarioschrijver.

Biografie

Céline Sciamma komt uit een welgesteld gezin van Italiaanse origine en volgde een opleiding als scenarioschrijver bij La fémis. Ze gebruikte het scenario van haar eindwerk van haar studies, voor haar eerste film in 2006, Naissance des pieuvres. Deze film werd vertoond op het Filmfestival van Cannes 2007 in de sectie Un certain regard en behaalde de Prix Louis-Delluc als beste debuutfilm en kreeg ook een Césarnominatie voor beste debuutfilm. In 2011 schreef en regisseerde ze Tomboy die op het Internationaal filmfestival van Berlijn de Teddy Jury Award won. Voor Bande de filles uit 2014 kreeg ze een Césarnominatie voor beste regie.

Sciamma had een relatie met de Franse actrice Adèle Haenel, die ze regisseerde in Naissance des pieuvres.

Filmogr…Lees verder op Wikipedia