Boek
Nederlands
Titel
Barcelona
Auteur
Damien Simonis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The National Geographic Traveler Barcelona
Uitgever
Amsterdam: Kosmos, 2016
272 p. : ill.
ISBN
9789021563398 (paperback)

Besprekingen

De kleurrijke cover van deze reisgids trekt onmiddellijk de aandacht. Een typisch Gaudí-bouwwerk wordt omlijst door een gele ruit, het wereldwijd herkenbare symbool van de National Geographic Society. Deze wetenschappelijke en educatieve privéorganisatie heeft als enig doel de geografische kennis te vergroten. Van de sensatiezucht in de televisieprogramma’s op National Geographic Channel is hier nog geen sprake. Deze reisgids kiest resoluut voor diepgaande en correcte informatie, en niet voor flitsende info en spraakmakende weetjes. De verantwoordelijke is een moderne zwerver, Damien Simonis, die na zijn jeugd in Australië koos voor een pendelend bestaan tussen het Midden-Oosten, Londen en Barcelona.
Over die laatste stad pende hij dit deel van de glimmende reeks neer. In Barcelona wordt de stad ingedeeld in acht delen, van de bekende Barri Gòtic tot het minder toeristisch ontwikkelde Passeig de Gràcia. De lange teksten in een klein lettertype worden onderbroken doo…Lees verder
Nederlandstalige uitgave van de National Geographic Reisgids. Een mooie lay-out maakt de omvangrijke gids goed toegankelijk. De gids start met een hoofdstuk over geschiedenis en cultuur met aparte paragrafen over de kunst, festivals en eten en drinken. Op pagina 57 begint de gids met de Gotische wijk. Vervolgens komen de andere wijken aan bod van La Rambla, de waterkant, La Ribera tot de La Sagrada Família en Park Guell. Ook uitstapjes buiten Barcelona komen voorbij. De beschreven onderwerpen zijn goed gekozen, er is veel aandacht voor cultuur. Het boek eindigt met 25 pagina's reisinformatie en een lijst met accommodaties. Prachtig als kennismaking al was het maar vanwege de fotografie. De gids is rijk geïllustreerd met een groot aantal detailkaarten en foto's in kleur en met name de (vaak opengewerkte) reconstructietekeningen zijn heel verhelderend. De uitslaande flappen bevatten een overzichtskaart en een metrolijn. Met register. Gedrukt op glossy papier in een klein lettertype.