Boek
Nederlands

De nieuwe jongen

David Almond (auteur), Marta Altés (illustrator), Annelies Jorna (vertaler)
Dan en Maxie krijgen vlak voor de meivakantie een nieuwe jongen in de klas. Het is moeilijk om contact met George te krijgen. Wat is er aan de hand met deze bijzondere jongen? En waarom wordt hij geobserveerd door een begeleidster, mevrouw Kristal? Dan en Maxie willen George helpen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De nieuwe jongen
Auteur
David Almond
Illustrator
Marta Altés
Vertaler
Annelies Jorna
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brand new boy
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2021
283 p. : ill.
ISBN
9789045126012 (hardback)

Besprekingen

In de klas van de vrienden Dan (eigenlijk Daniel) en Maxie komt in de week voor de meivakantie een nieuwe jongen, George, en wel een heel bijzondere jongen. En met hem mee komt een begeleidster, mevrouw Kristal, die in de klas zit om te observeren en steeds maar aantekeningen maakt. Voor de klasgenoten is het heel moeilijk om tot George door te dringen. Hij reageert ook amper en als hij reageert op een mechanische wijze in superbeleefde standaardzinnen. Dan en Maxie hebben met hem te doen en besluiten hem te helpen. Dan komen ze er al snel achter dat George nóg vreemder is dan ze dachten. Vlot leesbaar, met sprankelende dialogen, en goed gestructureerd verhaal (met duidelijke spanningsboog en een goede dosis humor) rond een heel bijzonder experiment op een basisschool. De thema’s vriendschap en elkaar altijd helpen, alsmede wat het betekent om als mens een eigen wil te hebben, worden goed uitgewerkt. De enigszins cartoonachtige zwart-witte tekeningen passen goed bij de sfeer. Een int…Lees verder

De nieuwe jongen

Daniel is enig kind en leeft gelukkig samen met zijn moeder en de kat Kasjka. Op een dag voelt hij dat er iets staat te gebeuren op school. De directeur en de leerkrachten zijn gespannen en de leerlingen worden samengeroepen in de aula ... Plots gaat de deur open en komt er een jongen binnen, gevolgd door een dame. De directrice verwelkomt overenthousiast de jongen en stelt hem aan de leerlingen voor als George. George is heel bleek en staart voor zich uit. Hij komt in de klas van Daniel terecht. Daniel en zijn vriend Maxi zoeken spontaan contact met George. Ze voelen dat George geen gewone jongen is. Hij is enorm sterk in rekenen, maar kan met moeite praten of emoties tonen.  Er is iets vreemd aan hem, maar wat? En waarom blijft die dame steeds bij hem?Dit 284 pagina’s tellende boek laat je niet los en wil je in één keer uitlezen.Daniel leeft een normaal en gelukkig leven. Het woord en het gevoel gelukkig zindert doorheen dit verhaal. Daniel s…Lees verder

Over David Almond

David Almond (Felling, bij Newcastle, 15 mei 1951) is een Brits kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boeken en romans geschreven, die elk goed werden ontvangen door critici.

Almond studeerde aan de University of East Anglia. Zijn werken zijn doorgaans filosofisch van aard, en derhalve te lezen door zowel kinderen als volwassenen. Een terugkerend thema in zijn werken is de relatie tussen twee tegenpolen, zoals leven en dood en realiteit en fictie.

In 2000 ontving hij de Zilveren Griffel voor het boek De schaduw van Skellig. Zijn boeken De wildernis, Het zwarte slik en De vuurvreter zijn beloond met een Zilveren Zoen. In 2010 ontving hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers, soms wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Bibliografie