Boek
Nederlands

Mijn naam is Nina

David Almond (auteur), Annelies Jorna (vertaler)
+1
Mijn naam is Nina
×
Mijn naam is Nina Mijn naam is Nina
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Besprekingen

Een atypische prequel op Skellig

Dertien jaar geleden debuteerde de Britse auteur David Almond met Skellig (vert. De schaduw van Skellig). Hij kreeg er meteen de Carnegie Medal voor, zowat de hoogste onderscheiding die je in het Verenigd Koninkrijk voor een jeugdboek kan krijgen, en de vertaling won een Zilveren Griffel (Goud is voorbehouden voor oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboeken). Met het magisch realistische Skellig toonde Almond meteen dat hij een unieke stem was in de jeugdliteratuur, en hij heeft die reputatie waargemaakt met enkele literair hoogstaande opvolgers, waaronder Kit’s Wilderness (De wildernis), Heaven Eyes (Het zwarte slik) en The Fire-Eaters (De vuurvreter). De Hans Christian Andersen Medal die hij in 2010 voor zijn oeuvre ontving, werd dan ook als een bijzonder terechte bekroning ervaren.
Met zijn nieuwste boek keert Almond terug naar zijn gelauwerde debuut, maar…Lees verder
Nina (9) wordt van school gestuurd, omdat ze een opstel met onzinwoorden schrijft. Ze is blij verlost te zijn van school, waar ze gepest wordt omdat klasgenoten haar raar vinden. Thuis krijgt ze les van haar moeder. Het liefst zit Nina in haar boom, waar ze haar kijk op de wereld en op zichzelf opschrijft in haar dagboek. Als ze de nieuwe buurjongen Michael ziet, wil ze hem leren kennen, maar of ze dat ook durft? In de ik-vorm verteld vanuit Nina, een eigenzinnig dromerig meisje met een levendige fantasie, maar ook een diepzinnige filosofe met een obsessie voor aparte woorden. Haar dagboek is een mengeling van verhalen, gedichten en woordspelingen, geschreven in creatieve en beeldende taal. Haar moeder is begrip- en liefdevol naar Nina toe. De diverse lettertypes en -groottes accentueren het speelse taalgebruik. Goede, sfeerbehoudende vertaling. Fascinerend, niet-alledaags verhaal over een niet-alledaags meisje dat langzaam uit haar eigen wereld kruipt om contact te maken met leeftijd…Lees verder

Mijn naam is Nina

Nina is een heel intelligent, leergierig en vooral eigenwijs meisje van negen. Naar school gaat ze niet meer sinds ze er een opstel schreef dat begon met “Dur wast es een grommelhabaai diep daaro in de dingesdanges.” en eindigde met “Flop. Schouers onner en ut wark is wonderwellig centefluitjes. Klaar!” (aardige kluif voor de vertaler overigens). Met deze onzin drijft ze haar moegetergde juf tot wanhoop, laat ze de directeur uit z’n vel springen en leidt ze haar moeder naar de beslissing haar vanaf nu thuis zelf te onderwijzen. Bij haar moeder leert Nina een heleboel over metempsychosis, en de archeopteryx, leest ze gedichten van William Blake, maakt ze vogels uit klei. Maar meestal zit ze in de boom, waar ze de volgels bestudeert, en de nieuwe buren bespioneert, en voluit filosofeert. Al haar gedachtekronkels, poëtische ontboezemingen, nieuw verzonnen woorden en verhalen noteert ze in een dagboek. Contact met anderen leggen vindt Nina moeilijk. Het is duidelijk dat ze treurt om de do…Lees verder

Over David Almond

David Almond (Felling, bij Newcastle, 15 mei 1951) is een Brits kinderboekenschrijver. Hij heeft meerdere boeken en romans geschreven, die elk goed werden ontvangen door critici.

Almond studeerde aan de University of East Anglia. Zijn werken zijn doorgaans filosofisch van aard, en derhalve te lezen door zowel kinderen als volwassenen. Een terugkerend thema in zijn werken is de relatie tussen twee tegenpolen, zoals leven en dood en realiteit en fictie.

In 2000 ontving hij de Zilveren Griffel voor het boek De schaduw van Skellig. Zijn boeken De wildernis, Het zwarte slik en De vuurvreter zijn beloond met een Zilveren Zoen. In 2010 ontving hij de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs, een oeuvreprijs voor kinderboekenschrijvers, soms wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd.

Bibliografie