Boek
Nederlands

Meneer Stink

David Walliams (auteur), Quentin Blake (illustrator), Roger Vanbrabant (vertaler)
Chloe is eenzaam. Dan ontmoet ze een aardige zwerver, Meneer Stink. Hij zoekt onderdak en Chloe verbergt hem in het tuinschuurtje. Dan ontdekt ze dat geheimen tot problemen kunnen leiden. En Meneer Stink heeft heel wat geheimen.
Titel
Meneer Stink
Auteur
David Walliams
Illustrator
Quentin Blake
Vertaler
Roger Vanbrabant
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mr Stink
Parallelle titel
Mr Stink
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
191 p. : ill.
ISBN
9789044818451 (hardback)

Besprekingen

In Meneer Stink betrekt een alwetende verteller de lezers bij het verhaal, onder andere door hen rechtstreeks aan te spreken, en vanuit zijn verheven positie de beide hoofdpersonages gedetailleerd voor te stellen. De bijdehante twaalfjarige Chloe en meneer Stink, een oude zwerver die zijn naam alle eer aandoet, lijken in vele opzichten elkaars tegenpolen, maar vertonen toch opvallende overeenkomsten. Ze gaan allebei hun eigen weg en voelen zich niet thuis in hun sociale milieu: meneer Stink maakt zijn besognes vooralsnog niet wereldkundig, maar Chloe lijdt onder haar afstandelijke moeder en de pesterijen van haar begaafde zusje Annabelle. Haar eigen talenten — haar passie voor verhalen en haar ongebreidelde fantasie — worden behalve door meneer Stink door niemand naar waarde geschat. Wanneer Chloes moeder als kandidaat-kamerlid daklozen uit het straatbeeld wil verwijderen, biedt Chloe haar nieuwe vriend onderdak in het tuinschuurtje. Een onbezonnen daad, die tot allerhande misv…Lees verder
Iedereen gaat meneer Stink uit de weg, want hij is de stinkendst stinkende stinkerd ooit. Tot Chloe (12) de zwerver op zijn bankje aanspreekt, omdat hij eruitziet alsof hij een boeiend verhaal te vertellen heeft. Voordat dit verhaal wordt onthuld, heeft hij haar hele leven positief veranderd, inclusief haar strenge hypocriete moeder. Humoristisch verhaal in een Roald Dahlachtige stijl met veel overdrijving en een fantasierijke hoofdpersoon omringd door karikaturale volwassenen. Zo vertoont de politiek actieve moeder van Chloe zich nooit zonder parelketting en haarlak en spuit ze zelfs in de tuin geurspray in het rond. De grillige tekeningen van Quentin Blake, die ook de boeken van Dahl illustreerde, zijn niet alleen illustratief, maar ook vertellend. Zo maakt een donkere wolk van anderhalve bladzijde de stank van meneer Stink visueel en wordt met diagrammen duidelijk gemaakt hoe erg Chloe in de problemen komt als haar moeder meneer Stink in hun schuurtje ontdekt. Het verhaal is ook on…Lees verder

Mr Stink

'Mr Stink' is een geweldig verhaal over de vriendschap tussen het meisje Chloë en de zwerver meneer Stink. Chloë heeft op school niet veel vrienden en ook thuis heeft ze het niet gemakkelijk met haar modelzus en haar veeleisende moeder. Chloë is geboeid door de zwerver die ze dagelijks op dezelfde bank ziet zitten. Chloe is een fantasierijk kind en ze heeft al heel wat verhalen over de zwerver, die door iedereen meneer Stink wordt genoemd omwille van zijn geur, verzonnen. Wanneer ze meneer Stink en zijn hond Hertogin op een dag worstjes gaat geven, begint een hilarisch, spannend en rebels avontuur.
Meneer Stink neemt het op tegen de pestkoppen die het op Chloë gemunt hebben, waardoor er een fantastische vriendschap groeit. De vriendschap wordt zo sterk dat meneer Stink bij Chloë thuis in de schuur gaat wonen. Hiermee verpest hij de kansen op een politieke carrière die Chloë’s moeder ambieert. Hij komt daardoor op tv en zelfs bij de president terecht. Maar het belangrijkste: hij …Lees verder

Over David Walliams

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ana maria wiggins

David Edward Walliams OBE, pseudoniem van David Edward Williams, (Banstead, 20 augustus 1971) is een Engels acteur en kinderboekenschrijver, meest bekend voor zijn rollen in de televisieserie Little Britain.

Biografie

Hij groeide op in Banstead, in het graafschap Surrey, als kind van Peter en Kathleen Williams en heeft een oudere zus. Hij zat op de Reigate Grammar School en was lid van het Nationale Jeugdtheater van Engeland. Williams is zijn echte naam, die hij vanwege acteursverdragen liet veranderen in ‘Walliams’.

Walliams had sinds eind 2009 een relatie met het Nederlands/Britse model Lara Stone. Op 20 januari 2010 werd bekend dat zij verloofd waren. Op 16 mei 2010 zijn ze getrouwd in Londen. Hun eerste kind, een zoon, werd geboren op 5 mei 2013. In februari 2015 ging het koppel uiteen.

Zijn beste vriend is komiek Alan Carr.

Televisiewerk

Lees verder op Wikipedia

Suggesties