Strip
Nederlands

Hoop in bange dagen. Deel drie, Het begin van het einde

Emile Bravo (auteur)

Hoop in bange dagen. Deel drie, Het begin van het einde

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Hoop in bange dagen leest als een echte roman die actie, humor, historische waarheden en filosofische bespiegelingen vermengt en één fundamentele vraag stelt: "En wij, hoe zouden wij deze dramatische periode zijn doorgekomen? Opportunistisch, heldhaftig... of gewoon menselijk?” Terwijl Kwabbernoot er alles aan doet om de zin van het leven te vinden (en de vrouw van zijn leven te veroveren), probee
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
Hoop in bange dagen. Deel drie, Het begin van het einde
Auteur
Emile Bravo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'espoir malgré tout, troisième partie: Un départ vers la fin
Uitgever
[Marcinelle]: Dupuis, 2021
114 p. : ill.
Aantekening
Volume van de reeks gevonden bij stripinfo.be
ISBN
9789031439409 (paperback)

Besprekingen

Het duo Robbedoes en Kwabbernoot krijgt in deze strip een nieuw leven als in de Tweede Werelodoorlog België door de Duitsers is bezet. De nieuwe tekenaar/scenarist laat onze helden overleven in een tijd van honger en ellende, verraad en jodenvervolging. Het verhaal speelt van eind 1942 tot de zomer van 1944. Robbedoes wordt geleidelijk volwassen. De deportaties komen op gang en het tweetal helpt kinderen daaraan te ontkomen. Ze lopen veel gevaar met hun acties. Het beeld van de oorlog in België wordt scherp maar wat rommelig neergezet in dit derde deel van vier; eventueel los leesbaar vervolg op 'De gruwel neemt toe' (2019)*. Dubbeldikke (ruim 110 bladzijden) strip met behoorlijke tekeningen en veel tekst, al zal men de oorspronkelijke Robbedoes en Kwabbernoot niet gemakkelijk herkennen. Die hadden naast avontuur veel humor als handelsmerk met onder andere de Marsupilami. Die humor is in deze nieuwe serie weg, maar dat is wel logisch in oorlogstijd.

Over Emile Bravo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

Emile Bravo (Parijs, 18 september 1964) is een Frans stripauteur. Hij is kind van een Spaanse vader, die de dictatuur van Franco ontvluchtte, en een Franse moeder. Hij maakte deel uit van het Atelier des Vosges, samen met verschillende auteurs van L'Association. Zijn eerste strip was Aleksis Strogonov. Vanaf 1999 maakte hij voor het kindertijdschrift Okapi de stripreeks Jules (Les Épatantes Aventures de Jules), waarvan zes delen verschenen. Op scenario van Jean Regnaud tekende Emile Bravo Mijn mama is in Amerika en ze heeft Buffalo Bill ontmoet. In 2008 maakte hij Het dagboek van een fantast, een verhaal van Robbedoes door. In 2019 verscheen het vervolg hierop, Hoop in bange dagen.

Zijn werk werd bekroond met verschillende prijzen.

Bibliografie

  • Aleksis Strogonov (Dargaud) (niet vertaald naar het Nederlands)
  • Fighters : Objectif Peenemünde (scenario: J…Lees verder op Wikipedia