Luisterboek
Nederlands

Van het westelijk front geen nieuws

Erich Maria Remarque (auteur), Jan Meng (verteller)
Titel
Van het westelijk front geen nieuws
Auteur
Erich Maria Remarque
Verteller
Jan Meng  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Im Westen nichts neues
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2014
6 cd's
Speelduur
circa 7 uur
ISBN
9789047617242

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Jan Meng. Geschreven in 1929 is het nog steeds een levensecht, actueel verhaal, waarmee Erich Maria Remarque (1898-1970) terecht wereldberoemd werd. Het verhaal volgt een groep jonge (19-jarige) Duitse soldaten die door hun klassenleraar Kantorek in 1916 worden overgehaald dienst te nemen in het leger. Bijna drie jaar delen ze de strijd, worden volwassen en realiseren zich dat ze 'in het landschap van onze jeugd rondstappen als bezoekers'. De een na de ander sneuvelt ten slotte. Remarque beschrijft realistisch - hij werd november 1916 zelf onder de wapenen geroepen - maar nuchter en daardoor vaak zo beklemmend, indringend en verbijsterend de diepe kameraadschap, maar bovenal de zin- en uitzichtloosheid van het oorlogsgeweld. Een onvergetelijk verhaal, dat je steeds opnieuw beklemt, in een verzorgde recente vertaling. Verfilmd in 1930 als 'All quiet on the western front' door de Amerikaanse regisseur Lewis Milestone.

Over Erich Maria Remarque

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door
Georg Pahl

Erich Maria Remarque, oorspronkelijk Erich Paul Remark (Osnabrück, 22 juni 1898 – Locarno, 25 september 1970) was een Duitse schrijver. Nadat hij zijn Duitse nationaliteit tijdens het nazi-regime in 1938 verloren had, verkreeg hij in 1947 die van de Verenigde Staten.

Naam

Remarques ouders waren van bescheiden afkomst. Hij herstelde de originele spelling van zijn familienaam "Remarque", die in de 19e eeuw was veranderd in "Remark", om zich te distantiëren van zijn eerste roman Die Traumbude. In 1929 veranderde hij zijn tweede voornaam "Paul" in "Maria" om zijn moeder te eren.

Leven en werk

Tijdens zijn studie aan de Universiteit van Münster werd hij in 1916 opgeroepen om zijn legerdienst te vervullen. Remarque vocht aan het Westelijk Front en raakte verscheidene keren gewond. Nadat hij in 1917 in België door een Shrapnel-granaat was geraakt, verbleef hij tot het eind van d…Lees verder op Wikipedia