Boek
Nederlands

Voor altijd bestaat niet

Gabi Kreslehner (auteur), Roger Vanbrabant (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Na de onverwachte scheiding van haar ouders moet de 15-jarige Charlotte (ik-figuur) haar oude leventje opgeven. Dat maakt haar verdrietig en onzeker, maar ze wordt ook verliefd. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Voor altijd bestaat niet
Auteur
Gabi Kreslehner
Vertaler
Roger Vanbrabant
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Charlottes Traum
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
99 p.
ISBN
9789044812848 (hardback)

Besprekingen

Voor altijd bestaat niet werd overladen met jeugdliteraire prijzen (waaronder de Oostenrijkse Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur), lovende recensies in de Duitse pers en werd een absolute aanrader genoemd door de meermaals bekroonde Guus Kuijer. Het lijkt dan ook moeilijk te vatten dat dit wel degelijk een debuut is.
Gabi Kreslehners vijftienjarige protagoniste Charlotte focust vanuit een vertellend ik-perspectief op een bewogen jaar uit haar leven. De nogal onverwachte scheiding van haar ouders en gedwongen verhuis naar haar grootmoeder maakt dat Charlotte zich op verschillende vlakken ontheemd voelt. Dat gevoel wordt nog versterkt als haar moeder om de haverklap met haar kroost verhuist. Alsof dat nog niet voldoende is, dient Charlotte een rist voorspelbare ingrediënten uit de adolescentenroman te verhapstukken: ze moet haar jaar overdoen, wordt verliefd op nieuweling Carlo, haar vader krijgt een kind bij zijn nieuwe vriendin en haar moeder verliest de greep op ha…Lees verder
De ouders van de 15-jarige Charlotte (ik-figuur) gaan onverwacht scheiden omdat haar vader een verhouding heeft met zijn secretaresse. Charlotte en haar broertjes trekken met hun moeder tijdelijk bij hun oma in. Als haar vaders vriendin zwanger blijkt, gaat Charlottes moeder - nogal hals over kop - bij haar nieuwe vriend wonen, om een paar maanden later te besluiten ook daar weer weg te gaan. Charlotte, zelf verliefd op de nieuwe klasgenoot Carlo, kan met haar gevoelens nergens terecht. Op een bijna terloopse manier wordt beschreven wat Charlotte meemaakt. Ten einde raad volgt ze haar vriendje, die de zomervakantie bij zijn Italiaanse familie doorbrengt. Ze moet even afstand nemen. Charlotte is een pittige meid, die niet voorbarig conclusies trekt en ook haar ouders hun geluk gunt. Minpunt is dat de vertaling niet echt soepel loopt en het Duitse origineel er hier en daar doorheen schemert. Toch een fijne leeservaring, voor een brede groep lezers vanaf ca. 13 jaar.