Denken aan Bruce Kennedy

Herman Koch (auteur)
+1
Denken aan Bruce Kennedy
×
Denken aan Bruce Kennedy Denken aan Bruce Kennedy

Denken aan Bruce Kennedy

Genre:
Een vrouw van een jaar of veertig met twee kinderen, getrouwd met een idealistische filmregiseur die dus altijd geldgebrek heeft, raakt in een fikse midlifecrisis.
Titel
Denken aan Bruce Kennedy
Auteur
Herman Koch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2018
207 p.
ISBN
9789026341946 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Wat doet een vrouw van middelbare leeftijd in haar eentje in een hotel in Zuid-Spanje? Wil ze een nieuwe wending geven aan haar carrière of bezint ze zich over haar rol in het gezin en in de vriendenkring? In Herman Kochs vijfde roman Denken aan Bruce Kennedy volgen we Miriam Wenger, vrouw van de Nederlandse regisseur Bernhard Wenger, die na een zoveelste midlifecrisis in samenspraak met haar man zich herbront in Sanlúcar. Miriam heeft genoeg van haar woonplaats Amsterdam waar iedereen als kunstenaar door het leven probeert te gaan. Het familieleven wordt er gebanaliseerd en opgeofferd voor een onstabiele vriendenkring waar alleen mensen met interessante beroepen hoge ogen gooien. Miriams man is zo iemand. Ingenomen door zijn eigen filmcarrière, die eigenlijk nog steeds niet van de grond is gekomen, spendeert hij zo weinig mogelijk tijd met zijn twee kinderen en zijn vrouw. Om Bernhard te laten aanvoelen dat ze zijn passie voor films maar weinig kan appreciëren, beslist Miriam …Lees verder
Spelen de romans van Koch zich vaak af in ‘gewone’ milieus, deze roman situeert hij in het moderne artiestenmilieu. Miriam, een jaar of veertig en met twee kinderen, is getrouwd met een bijna ‘volmaakte’ idealistische filmregisseur, die dus altijd geldgebrek heeft. Ze weet zich omringd door een paar op haar echtelijk geluk jaloerse vriendinnen, door zogenaamde vrienden met kunstenaarsidealen, terwijl ze zich steeds meer een buitenstaander gaat voelen. Voldoende voorwaarden om een fikse midlifecrisis te ontwikkelen. Ze vlucht van huis naar een zonnig Spaans oord, ontmoet een beroemde filmster, gaat vreemd of denkt er aan, maar komt uiteindelijk gelouterd op het honk terug. De roman heeft alles in zich van een zedenschets. Koch (1953) grossiert in treffende observaties, fileert scherp maar met mededogen de zwakke kanten van zijn personages en heeft geen goed woord over voor het subsidiesysteem in de filmindustrie. Het verhaal zit vol verrassende wendingen, en is heel ironisch over de po…Lees verder

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'interviews met mezelf'. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is getrouwd met schrijfster Amalia de Tena . Samen hebben zij een zoon.

Zijn literaire romandebuut was Lees verder op Wikipedia