Eten met Emma

Herman Koch (auteur)
+1
Eten met Emma
×
Eten met Emma Eten met Emma

Eten met Emma

Genre:
Als een mislukte schrijver merkt dat de vrouw op wie hij vergeefs verliefd is ook nog eens een succesvol schrijfster is, kan hij dat moeilijk verwerken.
Onderwerp
Schrijverschap
Titel
Eten met Emma
Auteur
Herman Koch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2018
199 p.
ISBN
9789026341939 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Voor sommigen rinkelt bij het horen van de naam Herman Koch ongetwijfeld een belletje dat de deur opent naar het humoristische televisieprogramma Jiskefet. Met zijn boek Red ons, Maria Montanelli vestigde Koch zijn naam ook in de literaire wereld. Voor wie echter Eten met Emma de eerste kennismaking met de auteur vormt, mag dit met veel nadruk als "waar gebeurd" ingeleide verhaal een bevreemdende indruk nalaten. Het motto: "Writers often disguise their lives as fiction. The thing they almost never do is to disguise fiction as their lives", geeft reeds een niet-alledaagse toon aan en personages die hun tijd doorbrengen met biljarten, pilsjes drinken, Ducados roken en vrouwen versieren, zetten deze verder. De vertelde tijd wordt grotendeels bepaald door een terugblik op het bezoek van een oppervlakkige, wat melige vader -- die hard op weg is "de leukste Oude Man van de wereld" te worden en graag uitpakt met "wat hij nog allemaal deed op zijn leeftijd" -- aan het hoo…Lees verder
'Er bestaat geen groter verschrikking dan het succes van een ander. Als je die ander dan ook nog eens van dichtbij kent (of hebt gekend, ergens in een ver, en alleen met de grootste moeite verdrongen verleden), is dat succes ronduit onverdraaglijk.' Aldus de eerste woorden van het eerste hoofdstuk van deze roman van Koch (1953) en vanuit dat gegeven ontrolt zich het verhaal van Martin die Emma interessant vond en schrijver wilde worden, maar uiteindelijk Emma niet kreeg en een boek schreef dat gekraakt werd. Tot overmaat van ramp werd hij ook nog van plagiaat beschuldigd. Terwijl diezelfde Emma een bestseller schrijft, de een na de andere boekensigneeravond heeft en hem ook nog in haar boek beschrijft als een weinig interessant personage. Ronduit prachtig is dan de beschrijving van de scène waarin Martin aan het eind van het boek bij een van de signeersessies van Emma aanwezig is. Een zeer onderhoudend verhaal met humor en een tragische ondertoon, dat je in een adem uitleest.

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'interviews met mezelf'. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is getrouwd met schrijfster Amalia de Tena . Samen hebben zij een zoon.

Zijn literaire romandebuut was Lees verder op Wikipedia