Geachte heer M.

Herman Koch (auteur)
+1
Geachte heer M.
×
Geachte heer M. Geachte heer M.

Geachte heer M.

Genre:
De mysterieuze verdwijning van een geschiedenisleraar lijkt veertig jaar later alsnog te worden opgelost.
Titel
Geachte heer M.
Auteur
Herman Koch
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014
429 p.
ISBN
9789041415608 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Herman Koch durft

Herman Koch zet ons voor schut in het bijzonder geslaagde Geachte heer M. En schrijft een thriller die er uiteindelijk geen blijkt te zijn.

Er zijn auteurs die slagzij maken en kansloos naar de bodem zinken wanneer ze op latere leeftijd een doorslaand succes boeken. Maar er zijn ook schrijvers die boven zichzelf uitgroeien onder de plotsklapse roem. De Nederlandse ex-cabaretier Herman Koch (°1953) behoort tot die laatste categorie. Dat bevestigde hij dit weekend nog in een interview met deze krant: "Sinds Het diner voel ik me net bevrijd en heb ik het gevoel dat ik kan doen wat ik wil." Dat merkte je al in opvolger Zomerhuis met een zwembad (2011), dat minstens even goed was als Het diner (2009).

Zonder dat hij op de hurken gaat zitten voor zijn publiek, gooit Herman Koch het in Geachte heer M. voorzichtig over een andere boeg, met een roman die zeker compositorisch complexer in elkaar zit dan zijn voorgangers. Toch heeft Koch geen greintje bespaard op suspense. En al evenmin op vermakelijk sarcasme, waarin de lasten van het schrijverschap driftig op de korrel worden genomen. Maar ook lezingenbezoekers, biblioth…Lees verder

'Een klein hoekje opruimen, kan ik zó blij van worden'

Nederlands succesrijkste schrijver van het moment heet Herman Koch (60). Zijn nieuwe roman heetGeachte heer M. Met de m van middelmatigheid, de hoofdzonde in het boek. 'Mijn idee is dat niet-middelmatige mensen nooit leraar als beroep zullen kiezen.'

Jan Desloover

SindsHet diner (2009) is een nieuwe Herman Koch 'Een Gebeurtenis'. Media-aandacht zat. Om het wat behapbaar te houden, heeft zijn uitgeverij een reeks interviewnamiddagen ingepland op haar kantoren aan de Amsterdamse Herengracht. Timemanagement is noodzakelijk, Kochs speelterrein is nu de wereld: hier een nieuw boek lanceren, straks een promotour door de VS, waarZomerhuis met zwembad verschijnt en waar Cate BlanchettHet diner zal verfilmen. Dat boek is nog altijd niet uitgezongen: ruim één miljoen verkochte exemplaren, en de meest vertaalde Nederlandse roman ooit.

Je zou denken dat het toch stilaan eens bergaf moet beginnen gaan.

'Het was geloof ikHet Parool dat in januari schreef: "Eén ding is zeker: Herman Koch komt nooit meer over het afgelopen jaar heen." Vond ik wel geestig. Het is natuurlijk goed mogelijk, maar het werkt bevrijdend als je dat gewoon accepteert en de dingen laat gebeuren. Misschien zal achteraf blijken datHet diner het hoogtepun…Lees verder

Vier personages vormen de hoekstenen van deze roman. Jan Landzaat, een jonge, getrouwde geschiedenisleraar heeft in de jaren zeventig van de 20e eeuw een kortstondige affaire met Laura, een leerlinge uit de 5e klas, stalkt haar en verdwijnt op een dag op mysterieuze wijze. Een nogal arrogante schrijver, M. (Mulisch?), schrijft een succesvolle roman over deze geruchtmakende zaak, ‘Afrekening’. Zijn benedenbuurman, ene Herman (destijds medeleerlinge en geliefde van Laura), schrijft hem zo’n veertig jaar na Landzaats verdwijning een nogal dreigende brief, waarin hij aankondigt dat hij i.v.m. de wijze waarop M. de kwestie fictionaliseerde, ‘bepaalde plannen’ met hem heeft. Wordt de zaak Landzaat alsnog opgehelderd? De vlot lezende roman toont de gevaren van ‘framing’, heeft elementen van een thriller, is een satire op het literaire wereldje en lijkt nogal autobiografisch, alleen al omdat Koch via Herman (!) en M. een literair zelfonderzoek lijkt uit te voeren. De vertellers Laura en Ana (…Lees verder

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'interviews met mezelf'. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is getrouwd met schrijfster Amalia de Tena . Samen hebben zij een zoon.

Zijn literaire romandebuut was Lees verder op Wikipedia