Boek
Nederlands

Het Koninklijk Huis : een modern koningsdrama

Herman Koch (auteur)

Het Koninklijk Huis : een modern koningsdrama

Genre:
Koning Hendrik maakt zich zorgen over zijn eigen toekomst, die van zijn dochter en van het koningshuis.
Onderwerp
Vorstenhuizen
Titel
Het Koninklijk Huis : een modern koningsdrama
Auteur
Herman Koch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2022
252 p.
ISBN
9789026354946 (paperback) 9789026362781 (paperback)

Besprekingen

De flapdrolfactor van Zijne Majesteit

In zijn nieuwe, onverwacht gedropte roman verkent Herman Koch de schaamstreek van de Europese royalty.

Herman Koch neemt je in zijn nieuwe roman op de eerste pagina's al mee naar de erogene zones van koningin Máxima. Haar echtgenoot, de dubbele voornaam die we kennen als het staatshoofd van Nederland, beeldt zich namelijk in het eerste hoofdstuk al in dat hij een waterdruppel is die in de douche langs haar lijf naar het afvoerputje loopt. Niet écht Máxima natuurlijk en ook niet écht Willem-Alexander. Bij de bestsellerauteur van Het diner (2009), Zomerhuis met zwembad (2011) en Geachte heer M. (2014) heten de royals met dienst koning Hendrik en koningin Margarita, maar Koch gaf hen genoeg trekken van het Nederlandse koningspaar mee om voortdurend te spelen met de verwachtingen die bij die herkenning lijken te horen.

De herkenbaarheid, het hele 'ze zijn het, maar niet echt'-gegeven is overigens de literaire kunstgreep waar Kochs hele roman op leunt. Zonder de link met het echte vorstenhuis zou zijn verhaal over een knullige koning, een overspelige ko…Lees verder

Het Koninklijk Huis

Satiricus is een moeilijk vak. Hoe zorg je ervoor dat mensen snappen met wie je de spot drijft, en toch doorhebben dat het allemaal maar een grapje is? Op dat slappe koord heeft Herman Koch een wankel evenwicht gevonden: zijn onlangs verschenen guerrilla-roman - 'Het Koninklijk Huis' werd zonder aankondiging over de schutting gegooid - gaat over ene koning 'Hendrik'. Snapt u wel, lezer: dit boek gaat heus niet over het échte koningshuis, het is allemaal fictie. Maar ziet u de parallellen met de werkelijkheid, knipoog knipoog? Ja, Herman, die zien we allemaal. Bij Koch is het nooit lang zoeken naar goede vondsten. Het beeld van de toekomstige koning die uit angst voor de leegte eronder zijn bed uit zijn kamertje laat verwijderen en voortaan op een matras op de grond slaapt, vat zijn tragikomische personage prachtig samen. Dat iedere vondst psychologisch platgeslagen wordt, getuigt dan weer van onderschatting van de lezer. Net als de opstapeling van clichébeelden van he…Lees verder

Deze nieuwe roman van Herman Koch speelt zich af in (fictieve) koninklijke kringen. Koning Hendrik heeft zelf zonder al te veel vraagtekens de troon bestegen, maar vaak vraagt hij zich af of hetzelfde ook nog voor zijn dochter zou gelden. Hij wordt een toenemende leegte gewaar; iets dat op hem afkomt van heel ver. ‘Het Koninklijk Huis’ is zowel satire als tragisch drama. Vlot en vaardig geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Herman Koch (Arnhem, 1953) is een wereldberoemde Nederlandse schrijver, scenarioschrijver, acteur en columnist. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven.

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'interviews met mezelf'. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is getrouwd met schrijfster Amalia de Tena . Samen hebben zij een zoon.

Zijn literaire romandebuut was Lees verder op Wikipedia