Om de burgeroorlog in Sri Lanka te ontvluchten doen een man, een vrouw en een meisje alsof ze een familie vormen om zo als vluchteling te worden erkend in Frankrijk.
Titel
Dheepan
Regisseur
Jacques Audiard
Componist
Nicolás Jaar
Acteur
Jesuthasan Antonythasan
Taal
Meertalig, Tamil, Frans
Uitgever
Lumiere, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
109 min.
Aantekening
Afwisselend Tamil en Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5425019009557
mooov

Besprekingen

Franse film uit 2015 van Jacques Audiard over de wereldwijde migantenstromen. Dit verhaal begint in Sri Lanka. Dheepan is een Tamiltijger die eigenlijk anders heet. Met een vrouw (niet zijn vrouw) en een meisje (niet zijn dochter) probeert hij de burgeroorlog te ontvluchten door als nepgezin een uitreisvisum te ontvangen en asiel aan te vragen in Frankrijk. De drie zijn alleen met elkaar verbonden door hun migratie en komen in een treurige omgeving in Parijs terecht waar ze een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Maar hoe ver je ook gaat, van sommige dingen kun je niet wegvluchten. De film eindigt explosief. 'Die climax komt niet geheel uit de lucht vallen, maar is wel wat lomp uitgevoerd en doet daarmee afbreuk aan de rest. Jammer, maar niet onoverkomelijk. Dheepan blijft een meeslepend, humaan en spannend drama – dat vond dit voorjaar ook de door Joel en Ethan Coen geleide jury in Cannes, die de film bekroonde met de Gouden Palm', schrijft Rick de Gier (Cinema.nl 2-9-'15) en geeft …Lees verder

Over Jacques Audiard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Jacques Audiard (Parijs, 30 april 1952) is een Frans filmregisseur en scenarioschrijver.

Carrière

Als zoon van de scenario- en dialoogschrijver Michel Audiard kwam Jacques Audiard reeds vroeg in aanraking met het medium film. Na een afgebroken studie letterkunde ging hij werken als filmmonteur. Vanaf de jaren tachtig schreef hij scenario's voor diverse films.

In 1994 maakte hij zijn regiedebuut met Regarde les hommes tomber, een roadmovie met Mathieu Kassovitz en Jean-Louis Trintignant. De film won drie Césars waaronder die voor het beste debuut. Dezelfde twee hoofdrolspelers deden twee jaar later ook mee in Un héros très discret, waarmee Audiard de prijs voor het beste scenario won op het Filmfestival van Cannes.

In 2001 maakte Audiard Sur mes lèvres met Vincent Cassel en Emmanuelle Devos. Deze film leverde drie Césars op, waaronder die voor het beste scenario. <…Lees verder op Wikipedia