Boek
Nederlands

Geheimen leugens en kluisje 62

Lil Chase (auteur), Erika Venis (vertaler)
+1
Geheimen leugens en kluisje 62
×
Geheimen leugens en kluisje 62 Geheimen leugens en kluisje 62

Geheimen leugens en kluisje 62

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kluisje 62 is al jaren niet meer in gebruik. De leerlingen gebruiken het als ‘geheimenkluisje’: hun angsten en verlangens schrijven ze op papiertjes en die stoppen ze in kluisje 62. Wanneer Maya als nieuwe leerlinge op de school toekomt, krijgt ze kluisje 62 toegewezen, mét alle briefjes er in. Wat zal Maya doen met al deze geheimen?
Titel
Geheimen leugens en kluisje 62
Auteur
Lil Chase
Vertaler
Erika Venis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Secrets, lies and locker 62
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Veltman, 2013
268 p.
ISBN
9789048308699 (hardback)

Besprekingen

‘Je vond het goed dat de kinderen van de hoge sprongen, maar pas nadat je had gecontroleerd of het water diep genoeg was.’ Met dit motto in onzorgvuldig Nederlands begint Geheimen, leugens en kluisje 62. De titel verklapt meteen waar het hele boek over gaat. De Britse Lil Chase slaagt er in haar jongste jeugdroman echter niet in om uit te stijgen boven de gemiddelde, stereotiepe Amerikaanse high school-film.
Het tienermeisje Maya verandert van school en wil het liefst van haar kneuterige imago af en op de nieuwe school bij de populairste kliek horen. Zoals het genre voorschrijft, loopt er een erg knappe, maar gemene tienermeid met de griezelige naam Karmella rond die iedereen het leven zuur maakt, en verder vind je ook de seut, de gothic en de meeloper in het boek terug. Als Maya in haar locker papiertjes vindt met daarop alle geheimen van de school, heeft ze de mogelijkheid die in de strijd te werpen om aan populariteit te winnen.
Alle clichés worden op een h…Lees verder
Omdat Maya (13, ik-figuur) op haar oude school werd gepest, heeft ze er alles voor over om populair te worden in haar nieuwe klas. Als kluisje 62 aan haar toegewezen wordt, het kluisje waar de leerlingen hun diepste geheimen aan toevertrouwen, beschikt ze over een machtig wapen. Ze wil de geheimen gebruiken om mensen te helpen, maar haar verlangen om erbij te horen is nog groter. Dit leidt tot hilarische en soms pijnlijke situaties. Kiest Maya uiteindelijk voor populariteit of loyaliteit aan haar minder coole vrienden? Vlot geschreven, licht moraliserend verhaal dat met veel humor wordt verteld. De auteur verwerkt via de geheimen in het kluisje op een originele manier het gegeven dat elke tiener zich wel eens onbegrepen en onzeker voelt, zelfs de populairste types. Het verhaal verloopt vrij voorspelbaar, maar het slot kent nog een kleine onverwachte wending. Toegankelijk verhaal voor meiden vanaf ca. 12 jaar.

Geheimen, leugens en kluisje 62

Maya hoopt op haar nieuwe school een nieuwe start te maken. Op haar vorige school werd ze gepest en had ze maar één vriendin. Op dag 1 lijkt dit niet echt te lukken. Heel clichématig zitten er in haar klas: een populaire meid met het verkeerde karakter, een knappe stoere kerel die enkel met populaire meisjes omgaat, een mysterieuze kerel die als agressief wordt afgebeeld, een nerd, een gothic meisje, ... Uiteraard wil Maya contacten leggen met de knappe kerel en de populaire meisjes. Maar ze wordt natuurlijk niet toegelaten in het kliekje.
Ze sluit dan vriendschap met het gothic meisje, Zeba. Wanneer Maya in haar locker (kluisje 62) allemaal geheime briefjes vindt, hoopt ze daarmee haar populariteit te doen groeien. Ze wil samen met Zeba de geheimen ontrafelen en oplossen.
De rest van het verhaal is heel doorzichtig en voorspelbaar. Het doet ook heel Amerikaans aan. Spijtig, want de verhaallijn sprak me aan. Ook de proloog was een stimulerende factor om het boek te beginne…Lees verder