Boek
Nederlands

813. 2, De drie misdaden van Arsène Lupin

Maurice Leblanc (auteur), Kris Lauwerys (vertaler), Isabelle Schoepen (vertaler)
Gentleman-inbreker Arsène Lupin zit in de gevangenis op beschuldiging van moord en moet ‘de man in het zwart’ ontmaskeren.
Titel
813. 2, De drie misdaden van Arsène Lupin
Auteur
Maurice Leblanc
Vertaler
Kris Lauwerys Isabelle Schoepen
Uniforme titel
813 : les trois crimes d'Arsène Lupin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
813 : les trois crimes d'Arsène Lupin
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2021
256 p.
ISBN
9789492068644 (paperback)

Besprekingen

Geheime gangen, mislukte moorden

De verwikkelingen en de toevalligheden volgen elkaar snel op in een nieuwe vertaling van een deel uit de reeks over Arsène Lupin, de gentleman-inbreker die ook bij Netflix een succes is.

Arsène Lupin is terug. De gentleman-inbreker bleek een prachtige inspiratie voor de Netflix-serie waarin Assane Diop, gespeeld door de charmante, briljant gecaste Omar Sy, in de voetsporen treedt van zijn held Lupin. In Lupin, dans l'ombre d'Arsène wordt de vader van het jongetje Assane vals beschuldigd van diefstal waarna de man zelfmoord pleegt. Vijfentwintig jaar later is hij uit op wraak. Uit de verhalen van Maurice Leblanc over Arsène Lupin heeft Assane de fijne kneepjes van het inbrekersvak geleerd. De achttien romans, 39 verhalen en vijf theaterstukken van Leblanc waarin Lupin de hoofdrol speelt, zijn in de serie ingedikt tot één enkel boek, dat Assane Diop altijd bij zich draagt, als een amulet dat hem geluk brengt.

Maurice Leblanc (1864-1964) was graag een 'echte' schrijver geworden, zoals zijn grote voorbeelden Guy de Maupassant en Gustave Flaubert. Helaas, zijn eerste korte verhaal, L'arrestation d'Arsène Lupin uit 1905, w…Lees verder

Arsène Lupin, hoofdpersonage in de boeken van Maurice Leblanc (1864-1941), is een Franse gentleman-inbreker uit de eerste helft van de twintigste eeuw. In dit vervolg op ‘Het dubbelleven van Arsène Lupin : 813 #1’* is Lupin, door toedoen van zijn mysterieuze tegenhanger, ‘de man in het zwart’, in de gevangenis beland. Afgesloten van de buitenwereld moet hij zich verdedigen tegen de beschuldiging van moord. Wie is zijn tegenstander en welk motief heeft hij om te moorden? Bovendien is die ‘man in het zwart’ hem altijd een stap voor. Lupin slaagt erin uit de gevangenis weg te komen en de jacht op zijn vijand te openen. Ook nu weer duikt telkens het getal 813 op. En aan het einde wacht een verrassende ontknoping. Niet zozeer de spanning, maar de charme van het hoofdpersonage en de sfeertekening, samen met de humoristische ondertoon, vormen de aantrekkingskracht van dit boek. Ook de humor is een belangrijk element. Dit vervolgverhaal vol verwijzingen naar ‘Het dubbelleven van Arsène Lupin …Lees verder

Over Maurice Leblanc

Maurice Leblanc (Rouen, 11 december 1864 - Perpignan, 6 november 1941) was een Frans schrijver.

Leblanc debuteerde als schrijver in 1890. Leblanc creëerde met het personage van Arsène Lupin dat soms de Franse Sherlock Holmes wordt genoemd, hoewel Lupin duidelijk misdaden pleegt en Holmes ze oplost. Het personage van Arsène Lupin dat in 17 van zijn politieromans voorkomt, en ook in 29 novelles en 5 toneelstukken, alle geschreven tussen 1905 en 1941, wordt geacht gebaseerd te zijn op de Franse meester-inbreker Marius Jacob.

Op 17 januari 1908 werd hij benoemd tot Ridder in het Legioen van Eer. Na zijn overlijden werd hij van Perpignan terug naar Parijs gebracht en begraven in het Cimetière du Montparnasse.

Lees verder op Wikipedia