Boek
Nederlands

1000 kronkelwegen angst

Olivia Wenzel (auteur), Kris Lauwerys (vertaler), Isabelle Schoepen (vertaler)
Als een 35-jarige vrouw in een lesbische Vietnamese vrouw een levensgezellin heeft gevonden kan ze toch nog niet gelukkig zijn omdat ze geobsedeerd is door haar angsten; angst voor slapeloosheid, voor vliegen, voor terreur.
Onderwerp
Racisme, Identiteit
Titel
1000 kronkelwegen angst
Auteur
Olivia Wenzel 1985-
Vertaler
Kris Lauwerys Isabelle Schoepen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
1000 Serpentinen Angst
Parallelle titel
Duizend kronkelwegen angst
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
301 p.
ISBN
9789403109213 (paperback)

Besprekingen

Te veel minderheden

Vrouw, zwart én opgegroeid in Oost-Duitsland. Over dat kruispunt van ervaringen schreef Olivia Wenzel een indrukwekkende debuutroman.

Tot de val van de Berlijnse Muur in 1989 leefden er duizenden Afrikanen in de DDR. Ze kwamen uit socialistische staten als Angola, Mozambique en Guinee. In het teken van de 'vriendschap der volkeren' kwamen ze in Oost-Duitsland studeren of werken. Na de val van de Muur werden ze teruggestuurd naar hun geboorteland, waar velen nog altijd vruchteloos strijden om een pensioen uit Duitsland.

Het verhaal van de Afrikanen in de DDR bleef lang onderbelicht. In West-Duitsland schreven Afro-Duitsers hun ervaringen neer onder impuls van de Amerikaanse schrijfster Audre Lorde, die enkele jaren in West-Berlijn woonde. In Oost-Duitsland groeiden de kinderen van de Afrikaanse 'Vertragsarbeiter' op bij hun Duitse moeders, zonder zich met een groep te identificeren. Ondertussen zijn het dertigers en veertigers die zich sinds kort laten opmerken in de literaire wereld. Een van die stemmen is theatermaakster Olivia Wenzel. Haar romandebuut 1000 kronkelwegen angst werd onlangs vertaald.

Lees verder

Nergens de norm

In de dwingende debuutroman van Olivia Wenzel is een vrouw door middel van honderden vragen in hoofdletters in gesprek met zichzelf en met een systeem waarin wit de norm is.

1000 kronkelwegen angst, de verrassende debuutroman van Olivia Wenzel (Weimar, 1985), heeft veel weg van een verhoor. Waar ben je nu? Ben je nerveus? Wie zijn je buren? Waarom wis je altijd je browsergeschiedenis? Welk detail hou je achter? Dit soort vragen - het zijn er vele honderden en ze staan meestal afgedrukt in intimiderende hoofdletters - bepalen in belangrijke mate het jachtige, dwingende ritme van de roman, die anderzijds juist losjes van structuur is omdat er geen plot is en omdat niet wordt geduid wie er wanneer aan het woord is.

De vragen worden afgevuurd op een vrouw van ergens in de 30 die net als de schrijver halverwege de jaren tachtig in de DDR werd geboren als dochter van een witte moeder en een zwarte man. Maar wie stelt of wie stellen al die vragen? De keren dat dit ondubbelzinnig duidelijk is, zijn op de vingers van één hand te tellen. De ober die vraagt of mevrouw nog een dessert wenst. Een van haar therapeuten bij wie ze tevergeefs hulp …Lees verder

Debuuroman van de Duitse Olivia Wenzel (1985). De hoofdpersoon is de dochter van een Angolese vader en een Oost-Duitse moeder. Haar vader is voordat de hoofdpersoon geboren werd terug naar Angola gegaan. Met haar donkere huidskleur valt ze voortdurend op tussen de overwegende witte mensen te midden van wie ze leeft, en die laten haar voortdurend voelen dat zij ‘anders’ is. Bovendien is ze biseksueel, wat ook ‘anders’ maakt. Bij wie hoort ze nu? Dat is de vraag die in de hele roman een hoofdrol speelt. De – overigens naamloze – hoofdpersoon probeert op alle mogelijke manieren haar plek te vinden, probeert een manier te vinden om haar leven te kunnen leven om daarmee de angsten met open vizier tegemoet te treden. Wenzel geeft deze ingewikkelde zoektocht niet alleen inhoudelijk vorm, ook door met allerlei vertelvormen en het perspectief te spelen, maakt ze duidelijk hoe ingewikkeld en ongrijpbaar de werkelijkheid kan zijn. Dit boek zal in de smaak vallen bij lezers die geïnteresseerd zij…Lees verder