Besprekingen

Hunkeren naar een verlossend onweer

Roman. In Yucca laat Peter Terrin personages uit zijn romans Post mortem en Blanco samenkomen. De bevreemdende, dreigende sfeer suggereert een geweldige apotheose.

Wie het werk van Peter Terrin heeft gelezen, zal Viktor en Renée, de protagonisten van Yucca, meteen herkennen.

Renée was de sleutelfiguur van Post mortem (2012), waarvoor Terrin de AKO Literatuurprijs kreeg. In die roman is ze vier jaar en krijgt ze een herseninfarct. De verteller, haar vader, is een soort alter ego van Terrin: het verhaal is gebaseerd op het herseninfarct van Terrins eigen dochtertje.

Viktor komt dan weer uit de vroege roman Blanco (2003). We leren hem daar kennen als een wetenschapper die na de moord op zijn vrouw ontspoort en een paranoïde vader wordt, met fatale gevolgen voor zijn zoontje Igor.

Yucca is opgesplitst in tien delen, waarin we afwisselend Renée en Viktor volgen. Viktor heeft elf jaar gezeten voor doodslag en wordt uit de gevangenis ontslagen. In het gebouw waar hij een studio betrekt, leert hij een oude man uit het misdaadmilieu kennen, de Gier, die zich over hem bekommert. De Gier …Lees verder

De kunst van het rondhangen

Roman Yucca, de nieuwe Peter Terrin, is doordrenkt van landerigheid.

Viktor is zelf verrast hoe snel de dingen in de plooi vallen, nadat hij uit de gevangenis ontslagen wordt. Zijn bejaarde bovenbuurman helpt hem aan een baantje bij Yucca, een bedrijf dat maaltijden aan huis bezorgt. Te mooi om waar te zijn: Viktor wordt thuis opgehaald en met een Jaguar naar zijn werk gereden. En waarom telkens die tussenstop bij een vervallen gebouw in de haven?

Enkele decennia later, een tweede verhaallijn. De gevierde kunstenares Renée heeft zich verschanst op haar landgoed. Rond haar werk is een cultus ontstaan die religieus aandoet. Er zijn doodsbedreigingen geuit. Bewakers en drones houden de boel in de gaten. Toch vreest Renée voor zichzelf en haar zoontje.

Yucca brengt twee personages samen die al eerder in Terrins werk optraden. Renée was het gehandicapte dochtertje uit Post mortem (2012). De manier waarop Viktor de moordenaar van zijn zoontje werd, is beschreven in Blanco (2003). 'Blanco' is ook …Lees verder

Na het winnen van de AKO-literatuurprijs 2012 met ‘Post mortem’ zet Peter Terrin (1968) met het boek ‘Yucca’ weer een stap in het bouwen aan een interessant literair oeuvre. Twee personages uit eerder werk vervullen de hoofdrol. Viktor (uit ‘Blanco’, 2003), die na een gevangenisstraf vrijkomt, krijgt een baantje bij een cateringbedrijf genaamd Yucca, waarvan de aard voor zowel Viktor als de lezer schimmig blijft. Daarnaast spelen nog twee verhaallijnen. Die van Renée (uit ‘Post mortem’ 2012), een jonge vrouw die in haar jeugd is getroffen door een hersenbloeding maar zich heeft ontwikkeld tot succesvol kunstenaar, en die van haar opa, die in de jaren tachtig als politieagent onderzoek heeft gedaan naar de overvallen gepleegd door de Bende van Nijvel. De rode lijn in het boek wordt gevormd door een enkel personage: een mysterieuze, gewapende clown. De verhaallijnen lijken aan het eind van het boek bij elkaar te komen, maar Terrin is er meester in om niet alle puzzelstukken te onthullen…Lees verder

Over Peter Terrin

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Peter Terrin (Tielt, 3 oktober 1968) is een Vlaams schrijver. Hij studeerde aan de Universiteit Gent en won in 2010 de Europese Literatuurprijs met zijn boek De bewaker.

Schrijverscarrière

Terrins eerste bundel verscheen in 1998 en kreeg de naam De Code mee. In 2001 volgde zijn eerste roman, Kras. Hij werd twee keer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Blanco en verhalenbundel De Bijeneters en won op 29 oktober 2012 deze prijs voor zijn roman Post Mortem. In 2010 werd zijn boek De bewaker ook genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Mede voor zijn roman Post mortem werd hij genomineerd voor de Halewijnprijs 2012.

Op 19 oktober 2014 werd hij gehuldigd als ereburger van Wingene, de plaats waar hij opgroeide.

Bibliografie

RomansLees verder op Wikipedia