Strip
Nederlands

Alles smurft vanzelf

Philippe Delzenne (scenarist), Ludo Borecki (illustrator), Thierry Culliford (scenarist)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar, Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
De thuisblijvers hebben altijd ongelijk! Als de Grote Smurf op reis is, gebeuren er vreemde dingen in het dorp van de Smurfen. Ze maken van de gelegenheid gebruik om duizend-en-een stommiteiten uit te halen... Deze keer heeft de Knutselsmurf besloten om machines uit te vinden die het werk van de Bakkersmurf, de Meubelmakersmurf en de Houthakkersmurf verlichten. Al weldra trekken zijn uitvindingen
Titel
Alles smurft vanzelf
Scenarist
Philippe Delzenne Thierry Culliford
Illustrator
Ludo Borecki Pascal Garray
Naar het werk van
Peyo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 2002
47 p. : ill.
ISBN
90-5581-415-6

Besprekingen


In Alles smurft vanzelf zijn de auteurs bijzonder goed geïnspireerd. Dat ze qua tekenstijl, inkleuring en sfeerschepping grootmeester Peyo dicht benaderen hebben ze in vorige albums van de 'Smurfen', 'Johan en Pirrewiet' en 'Steven Sterk' voldoende bewezen. Nu doen ze dit ook verhaaltechnisch. Deel 22 is een sterk album dat bij de jonge lezers, die in breedbeeld met Spidermannen en Zweinsteinse goochelarijen om de oren worden geslagen, misschien oubollig zal overkomen; Vergeleken bij de waterval van technologische hoogstandjes uit vernoemde films verbleken de Smurfen tot begenadigde doe-het-zelvers die met huis-, tuin- en keukenmiddelen robotten in elkaar prutsen. Hun creaties staan ver af van C-P30 uit Star Wars. Knutselsmurf hakt en zaagt zijn mechanische poppen uit robuust eikenhout. Rechttoe rechtaan. Blokken hout met Pinocchio-armen en -benen, door Schildersmurf voorzien van een zwart oberjasje en een wit vlinderdasje. Kort afgeknotte boomstammen, maar toch charmant.Lees verder
Eén doorlopend, spannend verhaal over de Smurfen die in deze aflevering steeds luier beginnen te worden. De reden? Knutselsmurf heeft een aantal robot-smurfen "gesmurft" die iedereen het werk uit handen nemen. Tot er iets mis gaat, natuurlijk... Een variatie op het thema van Piggelmee, of, zo u wilt, De Tovenaarsleerling. Gemakzucht en hebzucht in combinatie met een uit de hand gelopen uitvinding. Altijd weer leerzaam en toch vermakelijk om kennis van te nemen. Met goede afloop, boeiend voor jong en oud.

Over Philippe Delzenne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Philippe Delzenne (Leuven, 11 december 1956) is een Vlaams stripauteur.

Biografie

Philippe Delzenne werd geboren in Leuven en woont sinds 1986 in Brugge. In 1977 werd hij medewerker bij stripauteur Frank Sels voor de indianenreeks Zilverpijl.

Via een advertentie in de krant werd hij in 1979 door Jef Nys verkozen als een van de vaste medewerkers en verantwoordelijke van de Jommeke-strips. Samen met nog andere tekenaars, ging hij aan de slag in de Jef Nys-studio.

In 1986 deed hij afstand van het tekenen van Jommeke. Hij solliciteerde als hulp voor tekenaar Peyo, waar hij tien jaar lang de verhalen van de Smurfen hielp tekenen en bedenken.

In 1998 keerde Philippe Delzenne terug naar Jommeke. Sinds dat jaar tekent en schrijft hij, samen met zijn collega Gerd Van Loock, de verhalen van Jommeke. Jef Nys zag, tot hij in 2009 overleed, nauw toe op het resultaat en gaf, indien nodig, ook aanwijzingen.

Na …Lees verder op Wikipedia

Suggesties