De familie Golden : een roman

Salman Rushdie (auteur), Karina van Santen (vertaler), Martine Vosmaer (vertaler)

Andere formaten:

Besprekingen

Kuifje en de Indiase Gatsby

Roman. In De familie Golden gaat Salman Rushdie de realistische toer op. Het is een ondergangsverhaal geworden dat meermaals aan F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby doet denken, maar met één groot verschil: de verteller is geen Amerikaan, maar een Belg.

In 2009, op de dag dat Barack Obama ingehuldigd wordt als president van de Verenigde Staten, zetten vier mannen voet op New Yorkse bodem: de zeventiger Nero Golden en zijn drie zonen. Waar komen zij vandaan? Hoe ziet hun verleden eruit? En vooral, hoe hebben zij zoveel rijkdom kunnen vergaren? Want de heren betrekken geen appartementje ergens in een vergeten uithoek van de Big Apple, maar een grandioos herenhuis in Franse renaissancestijl gelegen in The Gardens, een gated community in Greenwich Village.

Zo begint Salman Rushdies De familie Golden, dat mondjesmaat antwoorden zal geven op de net gestelde vragen, en dit aan de hand van een observerende buurjongen die ervan droomt een film te maken over de Goldens. "Noem me René", stelt de jongeman zich voor, een Frans aandoende naam inderdaad, maar René is dan ook de zoon van twee geëmigreerde Belgische academici. Ook hij vindt dat er een reukje aan die welvaart van de Goldens zit …Lees verder

De wereld is nep

Roman. Wat kan een schrijver nog als de samenleving zowel feiten als fictie beoordeelt als elitair? Salman Rushdie zoekt in De familie Golden naar een antwoord en komt uit op de 'reality novel'.

'Sorry, Trump is niet gestoord (dan doe je onrecht aan gestoorde mensen). Hij is slechts “afwijkend begaafd”,' twitterde Salman Rushdie op 12 augustus 2016. Maandenlang had hij zich opgewonden en vooral verbaasd over de opkomst van Donald Trump. Op de dag dat de man, die in Rushdies nieuwe roman De Joker wordt genoemd, gekozen bleek te zijn, hield hij op met twitteren. Waarschuwingen in 140 tekens hadden niets geholpen.

Een jaar na het berichtje over Trumps gestoordheid is er nu een roman waarin Rushdie vertelt over hoe we zijn terechtgekomen in een wereld waarin 'gewichtigdoenerij' gelijk is aan idealisme, en 'waarin goedheid geen betekenis meer heeft en misschien een poosje in de kast moet worden gezet'.

Hij doet dat aan de hand van een familiegeschiedenis die verteld wordt door René Unterlinden. Dee filmmaker René met Belgische roots volgt tien jaar lang, vanaf de inauguratie van Obama in 2009, de zeventiger Nero Golden…Lees verder

Aan het eind zet Rushdie zijn Joker in

Salman Rushdie schetst op virtuoze wijze de wereld waarin een figuur als Donald Trump president kon worden.

'Het is mijn enige ambitie alle Amerikanen te doen beseffen dat zij het grootste Ras op de aardbodem zijn en zullen blijven. En om ervoor te zorgen dat wij allemaal, hoezeer we ook mogen verschillen in rijkdom, vaardigheden, afkomst of kracht, broeders zijn, met elkaar verbonden door een grote en geweldige band die Nationale Eenheid heet. Al geldt dit natuurlijk niet voor mensen die qua ras van ons verschillen.'

Jawel, hier is een Amerikaanse presidentskandidaat aan het woord. Niet een die zich opmaakt voor de verkiezingen van 2016, maar voor die van 1936. Berzelius 'Buzz' Windrip gaat het opnemen tegen Franklin D. Roosevelt. En hij gaat winnen, waarna hij een totalitair en plutocratisch bewind instelt.

Zo gaat het in de dystopische roman It Can't Happen Here (1935) van Sinclair Lewis, een van de sombere toekomstromans die zich de afgelopen maanden in een hernieuwde belangstelling mochten verheugen. Vooral George Orwells N…Lees verder

Op de dag van Obama's inauguratie, begin 2009, neemt een patserige, zich Nero Golden noemende miljardair met drie enigszins getroebleerde zonen zijn intrek in het duurste huis van een besloten tuinresidentie in New York's Greenwich Village. Zij blijken gevlucht uit Mumbai, waar de moeder in 2008 is omgekomen bij de terroristische novemberaanslagen, maar waar Nero kennelijk ook zelf moest vrezen voor zijn leven. In New York begint hij opnieuw met een mooie jonge Russische vrouw. Rushdie (1947) laat zijn verhaal vertellen door journalist René, een buurman, die in de mysterieuze familie een spannend filmonderwerp ziet. Het blijkt voorbarig in Nero een portret van Donald Trump te zien. Dat krijgt pas acht jaar later vorm als Obama wordt opgevolgd door een eveneens obsceen rijke, gestoorde en vulgaire man met groen haar die zich de Joker noemt. In deze politieke satire is Rushdie voor zijn doen 'realistisch'. Maar het bekende erudiete spel met literaire, mythologische en historische allusi…Lees verder

Ondergang van de Goldens

Salman Rushdie's nieuwe satire belicht het Obamatijdperk, tot Trump.

In het oude Rome maakten verhalenvertellers hun publiek lekker met de slogan 'Geef me een koperstuk en ik vertel je een gouden verhaal'. Bij wijze van motto laat Salman Rushdie deze reclamekreet voorafgaan aan zijn nieuwe roman 'De familie Golden'. Het schept hoge verwachtingen, maar die zijn zeker niet misplaatst. Want met deze tragikomische familiesaga, gemodelleerd naar de klassieke tragedie, krijg je voor je koperstuk (nou ja, voor je 27 euro's) veel meer dan een gouden verhaal. Rushdie's hilarische nieuwe boek leest als een dollemansrit op een achtbaan. Tegelijk beziet het ons bestaan en onze hedendaagse samenleving met een ironische, zelfs wrange blik.

De geschiedenis, die zich uitstrekt over zo'n tien jaar, begint klassiek met de aankomst van de Indiase familie Golden in New York. Ze rijden in een Daimlerlimousine en ze nemen hun intrek in Murray Mansion, een van de mooiste panden in Greenwich Village. Het is 20 januari 2…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een Brits-Amerikaanse essayist en schrijver van Indiase afkomst. Hij schrijft voornamelijk fictie en is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Op 14 januari 1989 sprak de Iraanse geestelijk moslimleider Khomeini vanwege De duivelsverzen op Radio Teheran een fatwa uit waardoor islamieten wereldwijd de opdracht kregen hem te doden. Dit leidde internationaal tot grote ophef. Het was de eerste keer dat zo'n fatwa werd uitgesproken over een westerse publieke figuur.

Levenslo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties