Strip
Nederlands

Dokter Zita

Serge Ernst (illustrator), Zidrou (scenarist)
+1
Dokter Zita
×
Dokter Zita Dokter Zita
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
De humoristische en tedere ziekenhuisavonturen van het dertienjarige meisje Zita, dat aan leukemie lijdt. Omdat ze al van haar vier jaar in het ziekenhuis vertoeft, kent ze alle dokterstermen maar of dat haar een echte dokter maakt?
Titel
Dokter Zita
Illustrator
Serge Ernst
Scenarist
Zidrou
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Docteur Zita
Uitgever
[Eindhoven]: Strip 2000, © 2016
46 p. : ill.
ISBN
9789462802278 (paperback)

Besprekingen

Zita is dertien en heeft sinds haar vierde jaar leukemie. Door de chemo is ze haar haren kwijt, vandaar de bijnaam 'Kale Kop'. Zita woont in het ziekenhuis: met een blauw zwaailicht op haar hoofd scheert ze op haar stepje door de gangen en bezoekt andere zieken, oude en jonge. Door haar openhartige belangstelling, directe manier van vragen en grote kennis van medische terminologie die ze ongevraagd uitlegt, speelt ze een belangrijke rol, met hulp van Paco die kranten en snoep verkoopt en altijd nieuwtjes over patienten doorspeelt. Zita komt ook bij Evelien die een hersentumor heeft; ook haar haren beginnen uit te vallen. Het wordt een hechte vriendschap tussen de meisjes ondanks dat de egoïstische moeder van Evelien zich behoorlijk racistisch uitlaat over Zita ('dat Arabiertje') en probeert om haar van de tweepersoonskamer af te krijgen. Tot slot spreken dokters en verplegend personeel hun waardering voor Zita uit: ze is 'collega'. Derde album waarin de humor soms rauw en hard is maar…Lees verder

Over Serge Ernst

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Selbymay

Serge Ernst (Thimister, 13 februari 1954) is een Belgisch striptekenaar en cartoonist.

Aan het instituut Saint-Luc te Luik volgde Ernst een opleiding in het tekenen, gravures maken, illustreren en het ontwerpen van reclames. Vervolgens werkt hij hier een jaar als docent illustreren.

In 1975 ging Ernst werken bij het stripblad Kuifje. Hij maakte hier de cartoon Knipoogje ('Clin d'Oeil') en de strips 'Les Égarés' , 'William Hazehart' (William Lapoire, scenario van Didgé) en 'Les Casas de l'Oncle Ernst'. Vervolgens maakte hij, in samenwerking met uitgeverij La Sablière, 'Ciel mon Paris!' en 'L'Europe en Douce'. In 1992 sloot hij zich aan bij het blad Robbedoes en maakte de strip 'De Zappers' ('Les Zappeurs', scenario later van de hand van Jean-Louis Janssens).

Ernst woont in Frankrijk.

Lees verder op Wikipedia