Besprekingen

De Deense dramaserie 'Borgen' (De burcht) speelt zich af op en rond het regeringscentrum Christiansborg in Kopenhagen. In seizoen 1 werd hoofdpersoon Birgitte Nyborg, politiek leider van een kleine middenpartij, door politieke machinaties onverwacht de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Inmiddels is ze honderd dagen premier en heeft ze gemerkt dat haar naïviteit en idealen botsen met de politieke werkelijkheid en de keuzes die ze moet maken. Ook heeft haar werk grote invloed op haar privéleven: haar man is bij haar weggegaan, het contact met haar twee kinderen verloopt moeizaam. Andere belangrijke personages zijn Nyborgs geslepen spindoctor Kasper Juul en de eerzuchtige politiek verslaggeefster Katrine Fonsmark. In de hoofdrol Sidse Babett Knudsen (Mifune's last song). Karolien Knols (Volkskrant 16-3-'12): '(...) Het zijn mensen van vlees en bloed, de personages uit de Deense serie Borgen. (...) Waarheidsgetrouw, goed geacteerd, prachtig gefilmd en vooral: verslavend.' Winnaar…Lees verder

Over Sidse Babett Knudsen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Sidse Babett Knudsen (Kopenhagen, 22 november 1968) is een Deense actrice.

Biografie

Sidse Babett Knudsen is de dochter van een fotograaf en een lerares. Van haar vijfde tot haar zevende jaar woonde ze in Tanzania, waar haar ouders als vrijwilligers werkten bij een Deense humanitaire organisatie.

Ondanks haar beperkte kennis van de Franse taal volgde ze na de middelbare school een opleiding aan de theaterschool Theatre de l'Ombre in Parijs, een school gericht op fysiek experimenteel theater. Ze verbleef er van 1987 tot 1990 en schreef er het experimentele toneelstuk De lege stoel, een solovoorstelling waarin ze een werkloze en verveelde, vrouwelijke God speelt. Onbedoeld werd dit filosofische stuk een komedie, want mede door haar dikke Deense accent begon het Franse publiek al bij het begin te lachen. Het gebeurde hierdoor vaker dat ze grappig werd gevonden als ze serieus wilde zijn.

Later bezorgde de…Lees verder op Wikipedia