Besprekingen

Het derde en laatste seizoen van de Deense dramaserie 'Borgen' (De burcht), genoemd naar het regeringscentrum Christiansborg in Kopenhagen. In seizoen 1 werd hoofdpersoon Birgitte Nyborg, politiek leider van een kleine middenpartij, door politieke machinaties onverwacht de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Seizoen 3 begint 2 1/2 jaar na de algemene verkiezingen die gewonnen werden door de Liberalen. Nyborg verliet de politiek en geeft nu succesvolle lezingen. Onder de nieuwe leider is haar partij naar rechts opgeschoven, waardoor Nyborg de beslissing neemt terug te keren in de politiek. Ze probeert medestanders te vinden die haar terugkeer in het parlement willen steunen. In de hoofdrol Sidse Babett Knudsen (Mifune's last song). De serie won diverse prijzen en is internationaal een succes. De dvd-set bevat de tien afleveringen van seizoen 3 (2013).

Over Sidse Babett Knudsen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Sidse Babett Knudsen (Kopenhagen, 22 november 1968) is een Deense actrice.

Biografie

Sidse Babett Knudsen is de dochter van een fotograaf en een lerares. Van haar vijfde tot haar zevende jaar woonde ze in Tanzania, waar haar ouders als vrijwilligers werkten bij een Deense humanitaire organisatie.

Ondanks haar beperkte kennis van de Franse taal volgde ze na de middelbare school een opleiding aan de theaterschool Theatre de l'Ombre in Parijs, een school gericht op fysiek experimenteel theater. Ze verbleef er van 1987 tot 1990 en schreef er het experimentele toneelstuk De lege stoel, een solovoorstelling waarin ze een werkloze en verveelde, vrouwelijke God speelt. Onbedoeld werd dit filosofische stuk een komedie, want mede door haar dikke Deense accent begon het Franse publiek al bij het begin te lachen. Het gebeurde hierdoor vaker dat ze grappig werd gevonden als ze serieus wilde zijn.

Later bezorgde de…Lees verder op Wikipedia