Boek
Nederlands

Wat er van het leven overblijft : een damesroman

+1
Wat er van het leven overblijft : een damesroman
×
Wat er van het leven overblijft : een damesroman Wat er van het leven overblijft : een damesroman

Wat er van het leven overblijft : een damesroman

Genre:
Titel
Wat er van het leven overblijft : een damesroman
Auteur
Sigrid Combüchen
Vertaler
Janny Middelbeek-Oortgiesen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Spill : en damroman
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2012
413 p.
ISBN
9789044518825 (hardback)

Besprekingen

Een roman die de belangrijkste literaire onderscheiding van Zweden, de Augustprijs, heeft gekregen én als ondertitel Een damesroman heeft, daar moet iets vreemds mee aan de hand zijn. Wordt er gespeeld met de conventies van de damesroman? Is het een provocatie? Een parodie?
Om te beginnen is de structuur van de roman niet te vergelijken met die van een damesroman. Sigrid Combüchen, geboren in Duitsland maar al snel verhuisd naar Zweden, gebruikt een ongewone constructie. Ze speelt namelijk zelf een rol in haar roman en in die hoedanigheid raakt ze in gesprek met een mannelijk romanpersonage dat haar vraagt met welk boek ze bezig is. Nijdig antwoordt ze dat ze bezig is met een damesroman. Waarop hij weer: 'Een kleinerend oordeel, dat mevrouw vast van plan is te usurperen en van pejoratief in positief te wijzigen.' En dat is min of meer wat Combüchen heeft gedaan.
Alles begint bij een briefwisseling tussen de schrijfster en Hedwig, een lezeres. De schrijfster, Sigrid Co…Lees verder
De schrijfster (1942) verliet haar geboorteland Duitsland en is nu een van de meestgelezen Zweedse auteurs. Zij brak door met de (ook in het Nederlands vertaalde) romanbiografie 'Byron'. Ook deze nieuwe roman, met de ondertitel ‘Een damesroman’, behoort tot dit genre. Hij vertelt het verhaal van Hedda, haar familie en het huis waarin men woonde. Het beginpunt vormt een brief aan de auteur van de bejaarde en in Spanje woonachtige vrouw die de schrijfster tot de figuur van Hedda zou inspireren. In de beschrijving van een foto in een van Combüchens romans denkt zij zichzelf en haar familie te herkennen. Hieruit ontwikkelt zich een intensieve briefwisseling, waarin Hedda als een voorbeeld van die vrouwen naar voren komt die aan het begin van de 20e eeuw wel toegang kregen tot hoger onderwijs, maar in hun behoeften, dromen en wensen in het reële leven nog weinig ontplooiingskansen kregen. De veel te lijvige roman verliest zichzelf regelmatig in een aaneenschakeling van alledaagsheden, die …Lees verder

Over Sigrid Combüchen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vogler

Sigrid Combüchen (Solingen, 16 januari 1942) is een Zweeds romanschrijfster.

Leven en werk

Combüchen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren in Duitsland als dochter van een Duitse vader en een Litouwse moeder. Ze verhuisde in 1948 met haar familie naar Zweden. Daar studeerde ze politicologie, geschiedenis en literatuurwetenschappen. Vervolgens werkte ze lange tijd als journaliste en redactrice in de dagblad- en tijdschriftenwereld.

Combüchen debuteerde al op achttienjarige leeftijd met haar roman Ett rumsrent sällskap, maar het duurde vervolgens tot 1977 alvorens haar volgende boek verscheen. Sindsdien schreef ze nog negen andere romans. Haar bekendste werk is 'Byron' uit 1988, dat ook in het Nederlands werd vertaald. Het boek schetst een beeld van de romantische Engelse dichter Lord Byron vanuit wisselende perspectieven: voortdurend switcht ze tussen het jaar 1938, waarin een aantal Byron-fanaten onderzoek …Lees verder op Wikipedia