Besprekingen

Sukkelend op weg naar het graf

In Wat scheelt eraan van Sigrid Nunez overrompelt een terminaal zieke vrouw haar vriendin met een hartverscheurend verzoek. Droefenis is van de partij in deze wijze roman, maar er valt ook heel wat af te lachen.

Wat scheelt eraan (What Are You Going Through) is de opvolger van De vriend, die in 2018 de National Book Award in de VS won. Die roman had een grote hond op de cover, deze een kleine kat. Wat scheelt eraan van Sigrid Nunez is een korte roman, die zich in het heden afspeelt. De hoofdvraag luidt: als een terminaal zieke vriendin je vraagt bij haar te zijn als ze de pillen inneemt die een einde aan haar leven zouden maken, zou je dan ja of nee zeggen? Beide antwoorden houden morele gevaren in.

De terminaal zieke vriendin in de roman doet denken aan Susan Sontag, die Nunez kende en over wie ze schreef in haar boek Sempre Susan. Het personage in haar roman is een intimiderende schrijfster, die in New York City leeft. Voor de chemotherapie had ze een mooie bos haar. De naamloze vriendin is ook net zoals Sontag een criticus van de 'cultuur van de ziekte'. Over de opvatting dat kanker een kans op spirituele groei biedt, zegt ze: "Je wilt toch niet doodgaan terwijl je deze prietpraa…Lees verder

Sterven, hoe doe je dat?

In de film Shadow of a doubt voert Alfred Hitchcock een moordenaar van rijke oudere weduwen op. De man noemt zijn prooien 'dikke, puffende dieren'. Die afkeurende blik deelt hij met een personage uit Wat scheelt eraan, dat met afgrijzen naar haar veranderende lichaam kijkt. Ooit werd ze nagefloten, nu durft ze niet met blote armen de straat op, al ziet ze er veel beter uit dan haar leeftijdgenoten. Ouder worden is een van de thema's in de nieuwe roman van Sigrid Nunez.

Slapstick

Een vriendin van de verteller lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker. De zieke noemt haar conditie liever fataal dan terminaal, want dat laatste doet haar denken aan luchthavens. Aan bucketlists heeft ze een hekel. Ze vraagt aan de verteller om haar bij te staan tijdens de laatste weken van haar leven. Op zich een redelijke vraag, ware het niet dat de stervende euthanasie wil plegen en daarbij de hulp wil van haar vriendin.

Deze roman verdient een schoonheidsprijs voor het ingenieuze opzet. Nunez stoffeert het verhaal met weetjes die niet alleen verband houden met de thematiek, maar ook resoneren met gebeurtenissen. Sterven, hoe doe je dat? Het is een vraag die voortvloeit uit die andere: oud worden, hoe doe je dat? Nunez gaat ongemakkelijke waarheden niet uit de weg. Toch is haar toets licht en bevat deze roman tal van slapstickmomenten. Geen wonder dat de vriendinnen zo graag naar Buster Keaton kijken. Ook erg grappig is dat we in brokjes de plot van …Lees verder

Nunez vindt de woorden

In een caleidoscopische roman filosofeert de Amerikaanse auteur Sigrid Nunez over de eindigheid van het leven en het ongemak in relaties. Ze schrijft scherp en meedogenloos, maar nergens somber. Eerder verwonderd.

Een vrouw krijgt een ongebruikelijke vraag van een doodzieke studievriendin. De vriendin wil een einde aan haar leven maken. De pillen liggen al klaar, ze zoekt alleen nog iemand die haar gezelschap houdt en kan ingrijpen als er iets misgaat. Ze moet zeker weten dat het lukt.

De vrouw, die ook nog tweede keus is - de beste vrienden durfden niet -, zegt verbijsterd ja. Maar dan zijn we al op de helft van het boek. Daarvoor volgen we de verteller, een schrijfster, op weg naar de stad waar haar vriendin in een kankerkliniek verblijft. Ze logeert in een Airbnb en gaat 's avonds naar de lezing van een hoogleraar die, zo ontdekken we later, haar ex is. Hij houdt een streng betoog over de dreigende ondergang van onze beschaving en vraagt zich zelfs af of we wel moeten doorgaan met kinderen krijgen. En zo begint de roman met een uiteenzetting van de schade die de mens aan de aarde heeft toegebracht. Meedogenloos beschrijft ze de hoogleraar die, zoals zoveel oudere witte mannen, de u…Lees verder

Een oudere vrouw vertelt over de ontmoetingen die ze in een bepaalde periode heeft. Ze gaat naar New York om een studievriendin, die een kankerbehandeling ondergaat in het ziekenhuis, op te zoeken. Ze logeert via Airbnb bij een gastvrouw die moeite heeft met haar rol, gaat ‘s avonds naar een lezing van een arrogante journalist die later haar ex blijkt te zijn en denkt over het contact met haar oude buurvrouw thuis. De zieke is eerst vrij positief over de toekomst, schat haar kans op 50% omdat de behandeling lijkt aan te slaan. Maar als het later slecht gaat en ze terminaal is vraagt ze de vertelster om hulp bij het beëindigen van haar leven. Niet bij zelfdoding, dat is al geregeld, maar bij het regisseren van haar laatste dagen: verblijfplaats, reis, hotel, muziek enz. Schoorvoetend zegt de vertelster ja. Dit is de achtste roman van de Amerikaanse schrijfster (1951) wier vorige ‘De vriend’ (‘The friend’) werd bekroond met de National Book Award. Ook dit is een prachtige, goed vertaal…Lees verder

Suggesties