Boek
Nederlands

De lievelingstrui

Tjibbe Veldkamp (auteur), Gerdien Van der Linden (illustrator)
+1
De lievelingstrui
×
De lievelingstrui De lievelingstrui
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Biggetje Toon wil heel graag groot worden. Hij kan zijn lievelingstrui al zelf aantrekken, maar op een dag lukt dat niet meer. Prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kleding, Opgroeien, Varkens
Titel
De lievelingstrui / Tjibbe Veldkamp ; ill. Gerdien van der Linden
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Gerdien Van der Linden
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2001
[24] p. : ill.
ISBN
90-5637-380-3

Besprekingen

Biggetje Toon doet erg zijn best groter te worden, maar zijn rode lievelingstrui kan hij in elk geval al helemaal zelf aantrekken. Totdat hij hem op een dag met geen mogelijkheid meer over zijn hoofd krijgt. Kleine Toon wordt heel driftig, maar zijn vriendjes weten wel wat er aan de hand is: hij is gegroeid! Aandoenlijk prentenboek dat inspeelt op de bij peuters/kleuters vaak levende wens van 'groot willen zijn'. Het aandoenlijke zit hem ook in de vaak paginagrote kleurenillustraties in verf en potlood, bijvoorbeeld op de dubbele pagina waarop Toon zijn te kleine trui probeert aan te trekken. Mooi kleurgebruik in zachte, maar niet zoetsappige tinten. De tamelijk beknopte tekst staat veelal in de plaat en soms op een wit gedeelte. De eveneens zachtgekleurde omslagillustratie geeft helemaal de sfeer van het verhaal weer. Bekroond met een Vlag en Wimpel 2002. Fijn en herkenbaar prentenboek, van de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2011. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia