Besprekingen

De Russen komen

Walter Kempowski brengt het verhaal van de Duitstaligen die in 1945 uit Oost-Pruisen verdreven werden.

In 1945 strekte Duitsland zich een stuk verder oostwaarts uit, tot aan de Baltische kust. De Duitstalige bevolking in die regio werd vanaf januari 1945 verdreven door de opmars van het Rode Leger.

Dat is de situatie aan het begin van Alles voor niets, de laatste roman van de Duitse schrijver Walter Kempowski (1929-2007). Het boek verscheen oorspronkelijk in 2006 en kreeg nu een uitstekende Nederlandse vertaling.

Plaats van gebeuren is het vervallen landgoed Georgenhof. De bewoners zijn geen overtuigde nazi's, maar weten wel munt te slaan uit de oorlog. Eberhard von Globig is na mislukte zakenavonturen in dienst gegaan van de Wehrmacht en leidt een luxeleven in Italië. Zijn vrouw Katharina geeft zich over aan dagdromen en melige romans. Het landgoed met Poolse en Oekraïense arbeiders wordt bestierd door een kordate tante.

In de ijzige januarikou klopt de ene na de andere bezoeker aan. Ze brengen onrustwekkende verhalen uit het Oosten mee. De een waarsc…Lees verder

Januari 1945: mensen slaan op de vlucht omdat de Sovjetlegers Oost-Pruisen naderen. De familie Von Globig woont op een landgoed in het dorp Mitkau. Vader, een SS-officier, dient in Italië. Zijn vrouw Katharina, hun zoontje Peter van twaalf, een tante en drie bedienden bewonen het huis. Ze zijn welgesteld en bemoeien zich niet met de buitenwereld. De dagelijkse stroom vluchtelingen die langs trekt krijgt weinig aandacht. Alles verandert als de Sovjets dichterbij komen en tante besluit met Peter en het personeel te vertrekken, want Katharina is gearresteerd wegens het onderdak bieden aan een Jood. Een gevaarlijke vlucht, bij een luchtaanval is Peter de enige overlevende. Een nazi helpt hem op een schip richting Denemarken te ontkomen. Een boeiende roman die leest als een documentaire over de massale vlucht van de Duitse bevolking aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een beeld dat nu weer actueel is: je vertrouwde omgeving achterlaten voor een onzekere toekomst. De stijl is beeldend…Lees verder

Over Walter Kempowski

Walter Kempowski (Rostock, 29 april 1929 - Rotenburg (Wümme), 5 oktober 2007) was een Duitse schrijver die vooral bekend geworden is door zijn nauwgezette, deels autobiografische, beschrijving van het dagelijks leven in Duitsland tussen 1890 en 1956.

Levensloop

Kempowski werd geboren als zoon van een reder uit Rostock en een Hamburgse moeder. Zijn opleiding volgde hij in Rostock. Hij overleefde het bombardement op Hamburg van 1943 waar hij op dat moment op bezoek was. In 1945 moest hij als 15-jarige dienst nemen in de Duitse Wehrmacht.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Kempowski in Hamburg en Wiesbaden. Hij berichtte de Amerikanen over de transporten van door de Sovjet-Unie inbeslaggenomen Oost-Duitse machinerieën. Bij een bezoek aan zijn familie in 1948 werd hij gearresteerd door de inlichtingendienst NKVD en voor spionage veroordeeld tot 25 jaar tuchthuis in het Speziallager Bautzen. In 1956 werd hij vrijgelaten en vert…Lees verder op Wikipedia